11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Galić o zahtjevima muzičara: Poštovaćemo profesiju bez obzira na pritiske

Igor Galić

Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić je, komentarišući najave Udruženja estradnih umjetnika o mogućim protestima ukoliko im se mjerama ne bude dozvolilo da rade, kazao da ti zahtjevi i pritisci nijesu poželjni, te da se u zdravstvenom sektoru ne osjećaju prijatno zbog toga.

Poručuje da će poštovati sve što profesija nalaže, bez obzira na pritiske.

– Ko razumije mi ćemo se zahvaliti, ko ne razumije to je pravo svakoga. Dolazi lijepo vrijeme koje bi trebalo da uzrokuje da građani izađu napolje i koje nam daje nadu da neće dolaziti do transmisije u zatvorenim prostorima – rekao je Galić u Jutarnjem programu TVCG.

On je istakao da nadležni u zdravstvu pažljivo prate situaciju po pitanju predloženih mjera u okruženju, Evropi i svijetu.

– Postoje profesije poput uslužnih djelatnosti koje su jako pogođene. Sve naše mjere bile su usmjerene na zaštitu zdravlja građana, a ne da bi bile restriktivne prema određenoj profesiji. U potpunosti razumijemo zahtjeve, ali smo u više razgovora pokušali da objasnimo kako dolazi do prenosa infekcije, kako se mjere predlažu i donose i molimo za strpljenje da januarski i februarski talas prođe i onda ćemo moći da vratimo živote u normalne tokove – dodao je direktor IJZ-a.

Galić je napomenuo da su jako oprezni po pitanju ublažavanja mjera.

– Imali smo najveći talas obolijevanja u nedjelji prije nove godine i prvoj nedjelji nakon nove godine. Sljedeći izazov je polazak djece u škole i potrebno nam je 10-14 dana da bismo sagledali da li će to pokrenuti novi talas epidemije ili ne. U prethodnoj nedjelji nemamo povećan broj oboljelih među djecom i u skladu sa epidemiološkom situacijom donosićemo mjere – poručio je on.

Galić je saopštio da se bilježi pad broja novoboljenlih za 55 odsto u prethodne dvije nedjelje, dok je broj preminulih od koronavirusa porastao 26 odsto.

– 14-dnevna kumulativna incidencija je sada preko 4.000. Prisutna je široka transmisija virusa u zemlji, ali je u padu broj novooboljelih – kazao je on.

Prema njegovim riječima, u odnosu na neke evropske zemlje Crna Gora nema veliki obuhvat vakcinacijom, zbog čega imamo ovoliki broj oboljelih.

Najčitanije