15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Gasili požar na brodu i spriječili zagađenje mora

U susret početku glavne nautičke sezone u najprometnijoj crnogorskoj luci, u Kotoru danas je održana velika interresorska vježba zaštite i spašavanja koju je organizovala Uprava pomorske sigurnosti Crne Gore.

Prema scenariju vježbe, na jednom od brodova u luci izbio je požar u kome je bilo i povrijeđenih, a u more se izlila manja količina nafte. Po upućenom pozivu za pomoć sa „broda u nevolji“ koga je za ovu priliku glumilo hidrograđevinsko plovilo „Briv 1“ pod moldavskom zastavom, pokrenut je čitav lanac regovanja nadležnih državnih organa i službi. Poziv za pomnoć Obalna radio stanica „BAR RADIO“ prenijela je nacionalnom Koordinacionom tijelu Obalske straže, a onda su po unapred definisanoj proceduri, reagovali i Operativno-komunikacioni centar Sektora za vanredne situacije MUP-a, Služba zaštite i spašavanja Opštine Kotor, pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Bogoljub Brezić“ iz Perasta, ekipa Hitne pomoći, službe preduzeća „Luka Kotor“, Inspekcija sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Kotor, Pomorska granična policija, Uprava pomorske sigurnosti Crne Gore i Mornarica VCG.

Sa četiri vatrogasna vozila, sa obale je gašen požar na „zapaljenom“ brodu sa koga su vatrogasci evakuisali i povrijeđenog člana posade. Simulirana je i akcija spašavanja čovjeka u moru koji je bježeći od vatre, skočio sa zapaljenog broda u more. U akciju gašenja sa morske strane uključio se svojim vodenim topovima i pučinski remorker PR-41 „Orada“ Mornarice VCG koji je prethodno do unesrećenog broda doteglio baržu „EKO-2“ sa koje je razvučena plutajuća brana za spriječavanja širenja naftne mrlje i u vodu spušteni skimeri za sakupljanje razlivene nafte. Pomorska policija i plovilo Lučke kapetanije osiguravali su akvatorijum u kome se obavljala spasilačka intervencija, ronioci Mornarice VCG izvršili su pregled podvodnog dijela trupa unesrećenog broda i sanirali oštećenja, a pripadnici Mornarice su i upijačima i mehaničkim čišćenjem, pokupili sve masne materije iz mora.

Vježbu koja je ocijenjena veoma uspješnom, pratili su komandant MVCG, kapetan bojnog broda Darko Vuković, načelnik Odjeljenja za zaštitu mora od zagađenja sa plovnih objekata u UPS Crne Gore Predrag Ratković, lučki kapetan u Kotoru Bruno Brkanović, direktor Luke Kotor Vaso Kusovac i predstavnici delegalacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Najčitanije