17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Gastro Boka – Marmelada od naranči

Vrijeme je ili stađun od limuna, naranača, kako slatkih tako i divljih, koje se obično uzimaju kao svježi desert ili kao dodatak voćnoj salati. A kako bi sačuvali ljepotu i mirise ovog ukusnog voća koji krasi bokeške vrtove i đardine, ovog vikenda donosimo recepta za jednostavnu i ukusnu marmeladu.

Smatra se da naranče potiču iz Azije, da bi u 15. vijeku stigle u Evropu, na Mediteran. Naranče su bogate vitaminom C, A, B1, B9 (folnom kiselinom), kalijem, kalcijem i vlaknima.

Narodna mudrost kaže da je sok ovoga voća ujutro zlato, u podne srebro, a naveče bronza.

U Boki, da je naranča ujutro lijek a naveče olovo.

Dakle evo recepta za marmeladu od domaćih naranči.

Potrebno je oko 1 kg naranača, oko 200 mil vode, 500 gr cukra (šećera), 3 vanilije kao i 1 limun i naravno malo dobre volje.

Naranče dobro oprati , pa polovini oguliti koru i narezati. Drugu polovinu narezati na manje komade zajedno sa korom . Sve staviti u posudu za kuvanje , dodati vodu i kuvati, pa kada provri nastavi još 40 min, uz povremeno miješanje dok voće ne omekša.

Omekšanom voću dodaje se šećer , vanilija , sok i nasjeckana kora od limuna . Sve vrati na vatru i kada provri kuvati još 10 min – dok se šećer ne otopi i marmelada ukuva .

Ako ne volite komadiće kore kroz mermeladu, štapnim mikserom usitniti komade naranče do željene veličine i kuvati još 10-tak min .

U međuvremenu tegle ugrijati u pećnici , obicno na 100 stepeni, pa vrelu mermeladu sipati u vrele tegle . Odmah ih zatvariti i okrenuti naopako da se same vakumiraju.

Ovako vakumirane mogu trajati i nekoliko godina . Čuvati na hladnom i tamnom mjestu.

Džem od naranči
Džem od naranči

 Džem od ljutih naranči

Kako su naši vrtovi bogati i ljutim narančama koje su se jednako sadile i njegovale kao i slatke, evo jednog laganog recepta za džem . Potrebno je da imate

4 veće ljute naranče

1 l vode

1 kg cukra (šećera)

Naranče iscijediti a kospice staviti u gazu i zavezati; (potrebne su), kore sitno samljeti. U 1 l vode staviti sok od naranača, mljevene kore i gaza sa košpicama treba da odstoji 18 – 20 sati. Nakon toga izvaditi gazu s košpicama a u sok staviti 1 kg sećera. Kuvati oko pola sata i paziti da se ne zgusne jako, pa potom u tegle…

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije