20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Marmelada od mandarina, Sicilija

Marmelada od mandarina – foto D. Skansi

Marmelada od mandarina pripremljena na stari sicilijanski način – mandarine, mljevene zajedno sa koricom, u gustom voćnom sirupu



Ovaj recept sam tvrdoglavo odbijala – iz nekog neobjašnjivog razloga što ne volim mljeveno voće u marmeladama.Onda sam dobila domaće mandarinke – majušne i trebalo je koristiti neki brži način od onog sjeckanja korica, pa pulpe. Kao većina svojeglavosti i ova predstavlja glupost, iznad svega.

Marmelada je fantastična! Jednostavna za pripremu i vrlo brzo gotova.

Vrijeme pripreme : cca 1h

Potrebni sastojci:

2 kg mandarina

800 g šećera

2 limuna

5 dl vode

0,3 cl limoncella (moj dodatak)

2 jabuke ili dunje (po želji)

PRIPREMA:

Operite mandarine. Stavite kuhati vodu u neki širi lonac gdje će vam stati 2 kg mandarina. Kada voda zakuha, ubacite mandarine u komadu i kuhajte ih, na laganoj vatri, 20- tak minuta.

Mandarine u vodi – foto D. Skansi

Izvadite ih na čistu kuhinjsku krpu i pustite da se ohlade.

Svaku mandarinu najprije prepolovite – zatim prerežite na četvrtine. Taj središnji rub izrežite nožem – često sadrži koštice, koje treba odstraniti. Ja sam ovom prilikom dobila mandarine bez koštica, tako da je sve išlo jako brzo. Limuni  -ako imaju tanku koru, samo ih prepolovite i očistite središnju kožicu. Ako imaju debelu koru onda ih najprije olupite sa nožićem za krumpir, odstranite bijeli, gorkasti dio, i sameljite zajedno sa mandarinama.

Pjenica-skupljanje-foto D.S.

Skidati pjenicu šupljom zaimačom, kada uzavre, koliko se može

Mandarine stavite u multipraktik i sameljite. Iskrenite u posudu za kuhanje i dodajte 800 g šećera i 5 dl vode.

Vrlo je prijatno kada se dodaju jabuke, posebno dunje. Očistite jabuke od kore, ako imate domaće dunje nije potrebno jer kora je puna pektina – i sameljite ih u multipraktiku sa limunima (ako nisu prskani ostavite i njima koru) te dodajte mandarinama.

Kuhajte na laganoj vatri cca 1h, odnosno dok se marmelada ne zgusne. Pred sam kraj, dodajte neki liker od naranča – ja sam imala odličan limoncello iz Amalfija, tako da sam sa njim dodatno namirisala marmeladu.

U međuvremenu, operite staklenke zajedno sa novim poklopcima. Stavite ih, zajedno sa poklopcima,. u zagrijanu pećnicu na 130 – 150 da se steriiziraju.

prevrnuto-na-poklopce – foto D.S.

Kipuću marmeladu ulijevajte u zagrijane staklenke – uz pomoć čiste kuhinjske krpe odmah ih zatvarajte i obrnite na poklopac. Neka tako ostanu 15 – tak minuta.

Savjet: Godinama pravim marmelade od svih vrsta agruma jer ih posebno volimo zbog njihovog mirisa i okusa, s tim da su ove od mandarina posebno dobre.  Katkada  miješam  naranče, limune, mandarine, grapefruite, zavisno od toga, koje neprskane agrume imam – jer ove marmelade moraju sadržavati koricu. Desi se da imam npr. samo neprskane mandarine ili naranče – kod mješavina agruma koristim tada pulpu ostalih voćaka, koristeći barem korice od onih neprskanih.

Ddatak vode čest je kod marmelada od agruma – može i bez nje, ali katkada u samljevenom voću nema dovoljno tekućine pa se marmelada prebrzo zgusne i skuha.

/Damira Skansi/

Najčitanije