13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Gastro Boka – stađon je boba

Bob je jedna od najstarijih mahunarki koja je u današnjoj kuhinji gotovo zaboravljena, iako je decenijama bila dio tradicije našeg podneblja i hranila brojne porodice. Naime, dnevna porcija boba zadovoljava dnevne potrebe organizma za vlaknima, a tijelo opskrbljuje željezom, magnezijem, manganom, fosforom i tijaminom. Sadrži mnogo vitamina B a sjemenke boba sadrže tvari koje se koriste u liječenju Parkinsonove bolesti.

Radi se o jednogodišnjoj biljci, čija stabljika može doseći visinu od 60 do 80 cm. Plod boba je mahuna, obično duga 30 cm, a sadrži od 4 do 8 velikih zrna.

Eko proizvođači prepoznali su važnost ove mahunarke i ponovo je vratili na naše trpeze. U raznim kulturama bob nazivaju i srećonošom, što ne čudi jer B kompleks kojim bob obiluje djeluje pozitivno na raspoloženje, ali i na rad srca.

Bob je jako popularan u Dalmaciji, u njegovu čast održavaju se brojne gastro manifestacije pa tako već 11. godina za redom i “Fešta o’boba“, najposjećenija kaštelanska gastronomska manifestacija u Kaštel Kambelovcu.

Bob
Bob

Dani boba u vašoj kužini

Bob lešo

Jedan od najlakših načina pripreme je na lešo, gdje se skuhana zrna boba ocijede, po želji im se skine kožica, pa se začine solju, paprom i maslinovim uljem.

Bob s blitvom

Bob odlično ide uz mldu blitvu koju skuvamo u zasebnoj posudi, a u drugoj kuvamo bob. Kada je bob skuvan, doda se blitvi, sve se promiješa, ocijedi, začini solju, paprom i maslinovim uljem. Tko voli nek’ pripremi i češnjak.

Bob s artičokima

Zažutiti češnjak, dodati petrusin, a onda u lonac s peteljkom put dolje nasaditi oprane i nauljene, te mješavinom prezla, soli, papra, vegete i po želji parmezana, napunjene artičoke. Prethodno im se malo podrežu listovi i stapka da budu mekši, te bolje prionu uz dno posude. Oko artičoka posložiti mladi grašak i bob. Podliti vodom malo do ispod gornjeg ruba artičoka, po želji dodati i povrtnu kocku. Kuhati dok sve ne omekša. Po želji začiniti solju i paprom.

Varivo od boba i krompira

Bob kratko prokuhati, skinuti mu kožicu. Oguliti krumpire, isjeći ih na manje kocke i staviti ih da se kuhaju u posoljenu vodu. U loncu prodinstati češnjak i petrusina, dodati bob, još koju minutu dinstati, potom nadoliti vode, staviti povrtnu kocku, ili temeljac, začiniti solju, paprom, i kuhati dok bob posve ne omekša. Po potrebi nadolijevati. Na kraju bobu dodati skuhane krumpire.

Pašteta od boba

Bob malo skuvati, ohladiti ga pod vodom i skinuti mu kožicu, a u posudi na zagrijanom maslinovom ulju zavrtiti kapulu, češnjak i petrusimul. Smjesi dodati bob, pa dinstati dok zrna posve ne omekšaju, a onda staviti u blender, dodati sol, papar, ako želite pikantnije i koju slanu srdelu ili inčun, i malo limunova soka. Miksati do konzistencije namaza. Ukoliko je smjesa puno gusta, dodavati koju kap maslinova ulja. Poslužiti na zapečenom kruhu.

Polpete od mladog boba

Bob skuhati, skuvati mu kožicu, isjeći na što sitnije komadiće, po želji skuhati i malo mrkve i graška, te ih također usitniti i vezati s bobom. Povrće pomiješati s razmućenim jajetom, malo prezla, soli, paprom, crvenom paprikom, vegetom, usitnjenim češnjakom ili kapulom, i po želji s malo u vodi namočenog starog kruha. Rukom na brašnjavoj podlozi oblikovati polpetice i peći ih u ulju, a nakon što se zazlate, staviti na salvetu da se ocijedi suvišna masnoća. Poslužiti kao samostalno jelo uz salatu, ili prilog mesu ili ribi.

Najčitanije