26.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Gastronomska fešta: Dan malostonske kamenice

Ston foto Boka News

Pelješac će za nekoliko dana opet postati gastronomsko središte Dubrovačko-neretvanske županije. Mjesec ožujak je tradicionalno rezerviran za manifestaciju Dan malostonske kamenice koja će se ove godine održati 18. marta od 11 do 17 sati u Brijesti. Razdoblje je ovo kad su kamenice najpunije i najukusnije, a žitelji iz cijele Županije dobit će priliku uživati u ovoj deliciji i to za 1 euro, koliko je cijena jedne kamenice. A, ne treba zaboraviti kako je kamenica i afrodizijak. Djelatnica Turističke zajednice Općine Ston, Sanja Hladilo, otkrila je što posjetitelje točno očekuje.

– Pripremljen je bogat program. Stonski školjkari će doći sa svojim brodovima, maunama i posjetitelji će moći uživati u degustaciji kamenica. Tu će biti pelješki vinari s njihovim vrhunskim vinima, udruga Liga protiv raka, ogranak Pelješac, imat će humanitarnu prodaju lokalnih slastica. Udruga Djeca Pelješca će pripremati slane i slatke pogače i bit će gulaš od sipe s purom, te pečene srdele. Svakako, posjetitelji ne moraju biti zabrinuti da će ostati gladni. Glavna festa će biti u Brijesti, a restorani će, naravno, biti otvoreni, neki će imati i svoju ponudu, kaže Hladilo.

Kamenice Ston

Mnogi se pitaju zašto se manifestacija održava u Brijesti umjesto u Malom Stonu kao prethodnih godina.

– Prošle godine smo probali u Brijesti i stvarno se pokazalo odličnim izborom, prostor je veći, pogodno je za parkirati, sve te mogućnosti su se pokazale boljima nego u Malom Stonu. Imamo više zainteresiranih školjkara za Brijestu i na kraju je ispalo tako najbolje. Malostonska kamenica dolazi iz cijelog Malostonskog zaljeva, ne dolazi naziv ‘malostonska kamenica‘ zbog Malog Stona, nego zbog Malostonskog zaljeva, a Brijesta je isto u Malostonskom zaljevu, ima jako puno školjkara, imali su želju i ugodili smo im. Zašto ne bi bilo malo promjene?! Voljeli bismo da se manifestacija vrati u Mali Ston… Možda sljedeću godinu Dan organiziramo na više lokacija, naravno, vratili bi se u Mali Ston, ali vidjet ćemo, pojašnjava Hladilo koja poručuje kako bi bilo dobro pojesti nešto prije degustacija kamenica jer kamenice i crno pelješko vino mogu malo ‘teže‘ pasti na prazan želudac, posebno onima koji nisu navikli.

Najčitanije