14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Generacija nautičara iz 1953. godine obilježila 65 godina mature – od 34 učenika 32 postali kapetani duge plovidbe

„Vi  ste naši oriđinali koji nas podsjećate i uživo vraćete u vremena duge tradicije naše škole koja je osnovana 1849. godine“, poručio je između ostalog direktor Veljko Botica generaciji nautičara Pomorske škole Kotor iz 1953.godine koji su danas proslavilli šezdesetpet godina mature okupljanjem u gradskoj kafani “Dojmi”.

Uspješna generacija nakon 65 godina danas broji 10 maturanata, svi bivši kapetani duge plovidbe, Dušan Savić, Vojo Dulić, Marko Vuksanović, Ivo Giljača, Bato Lovrić, Đoko Lončarević, Boro Martinović, Đoko Njirić, Sava Ivanović i Mihail Ognjenović.

Od ukupno 34 maturanata, okupilo se njih osam kako bi evocirali zajedničke uspomene na školske dane.

Maturant, nekadašnji kapetan duge plovidbe Mihail Ognjenović je kazao da je ovo njihovo treće okupljanje, a da kafana “Dojmi” nije slučajno odabrana, jer je to bila kultna kafana gdje su se okupljale ondašnje generacije kotorskih nautičara.

Proslavili 65 godina mature

„Generacija nautičara iz 1953. godine jedna je od najuspješnijih generacija Pomorske škole u Kotoru. Od ukupno 34 učeniika, 32 su postali kapetani duge plovidbe, jedan je postao profesor, a jedan menadžer pomorstva. Posebno bih istakao našeg kolegu Antona Moškova koji je bio direktor Jugooceanije Kotor, gradonačelnik Kotora i kapetan duge plovidbe” – kazao je između ostalog kapetan Ognjanović.

Maturante je pozdravio i uručio im prigodne poklone direktor Pomorske škole Kotor, Veljko Botica.

„Na prethodnom okupljanju, 60 godina mature, bilo ih je pet, a ovaj put osam. Imam utisak što su stariji da ih je sve više. Nadam se da će i oni na kraju nekih svojih životnih karijera imati ovo kao još jedan događaj koji će pamtiti ne samo oni nego i njihovi naslednici. Ovo su trenuci kada priča prelazi u djelo tog vremena. Sigurno je mnogo emocija. Pred nama su ljudi nepunih 90 godina koji su na neki način pisali poslijeratnu istoriju Pomorske škole” – kazao je Botica.

Proslavili 65 godina mature

On je istakao da ovo okupljanje predstavlja svojevrsnu lekciju mladim pomorcima.

„.Uslovi su se uveliko promijenili, ali ona suština pomorstva ostaje uvijek ista. I dan danas se trudimo da izvučemo maksimum iz tih nekadašnjih iskustava i da ovim mladima koji idu njihovim stopama to približimo, da pokušaju da shvate što je to kada je neko na brodu bio tri godine, a njima je danas teško da budu šest mjeseci” – zaključuje Botica.

Najstariji maturant, kapetan Dušan Savić iz Ubala a koji živi u Đenovićima, za mjesec dana puni 90 godina. Cijeli svoj radni vijek proveo je na brodovima  Jugooceaniji, nije mijenjao kompanije, kaže da je sa njenim nestankom za njega prestalo interesovanje za pomorstvom.

Proslavili 65 godina mature – najstariji kapetan Dušan Savić

„Jugooceanija je bila druga po veličini brodarska kompanija u tadašnjoj državi. Rado i danas posmatram ovu zgradu Jugooceanije koja će nažalost završiti kao i kompanija…“- sjetno zaključuje Savić.

Nakon okupljanja ispred gradske kafane „Dojmi”, maturanti iz 1953. godine nastavili su proslavu u restoranu „Dobrotski dvori”.

Za vikend donosimo širu reportažu sa današnjeg druženja maturanata koji su obilježili 65 godina mature.

Najčitanije