15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Gimnazija Kotor otvara specijalističko odjeljenje filološke gimnazije

Gimnazija Kotor

U Gimnaziji Kotor se, u školskoj 2019/20. godini, planira otvaranje specijalističkog odjeljenja filološke gimnazije, za koje je saglasnost dalo Ministarstvo prosvjete.

– Pripremu za ovaj obrazovni program, započeli smo u prethodne dvije godine, i zadovoljili sve zakonom propisane standarde za realizaciju nastave u njemu. Aktiv Crnogorskog-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i aktivi stranih jezika najviše su doprinjeli odobravanju otvaranja ovog odjeljenja svojim postignutim rezultatima i mnogobrojnim aktivnostima o kojima se mogu pronaći informacije na sajtu škole, poručuju iz ove ustanove.

Kako su na osnovu nove zakonske regulative stvorene mogućnosti proširenja broja programa opšteg srednjeg obrazovanja, na osnovu interesovanja učenika, mišljenja Savjeta roditelja i potreba grada, odlučeno je da se učenicima ponudi obrazovni program u kome se više izučavaju strani jezici, Crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost, kao i Muzička i Likovna umjetnost.

Otvaranje ovog specijalističkog odjeljenja pružilo bi mogućnost zaposlenja budućim svršenim srednjoškolcima, kao i studentima jezičkih i društvenih fakulteta, u brojnim kulturnim instutucijama grada, kao što su: Arhiv, Kulturni centar, galerije, muzeji, Turistička organizacija. Učenici bi u toku školovanja mogli ostvariti saradnju i aktivno učestvovati na manifestacijama koje se odvijaju u ljetnjim mjesecima, kao što su Dječiji festival i Don Brankovi dani muzike.

Za ovakav obrazovni program, škola je dobila podršku gradonačelnika i Opštine Kotor koji su spremni da pomognu stipendiranje učenika koji se upišu u specijalističko odjeljenje odjeljenje filološke gimnazije tokom njihovog školovanja. Isto tako Opština bi sponzorisala i kupovinu manjeg broda i minibusa za izvođenje nastave na terenu, predviđene obaveznim nastavnim programima.

Pored vrednovanja opšteg uspjeha i uspjeha iz predmeta, za upis u odjeljenje specijalističke filološke gimnazije, potrebno je da kandidat na eksternoj provjeri znanja iz predmeta Crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost, kao i iz stranog jezika (predmeta koji je izabrao) ostvari ocjenu odličan (5).

Svojom razvojnom politikom Gimnazija čini napore da građanima Kotora, učenicima i roditeljima I dalje obezbjeđuje kvalitetno obrazovanje i obuku, koja će im omogućiti uspješan nastavak školovanja, kao i uključivanje u tržište rada. Kompetencije naše škole su visok nivo znanja i vještina, prepoznatljiv na visokoškolskim ustanovama koje naši učenici upisuju.
U realizaciji obrazovnog programa specijalističkog odjeljenja filološke gimnazije, koristićemo iskustva nastavnog kadra gimnazije “Slobodan Škerović “iz Podgorice. I sarađivati sa njima.

U junu mjesecu biće raspisan konkurs za dva odjeljenja opšte gimnazije i jedno odjeljenje specijalističke filološke gimnazije; zatim konkurs za odjeljenje ekonomskog smjera i za odjeljenje medicinskog smjera.

Sve informacije o planovima i programima i gimnazijskih odjeljenja i odjeljenja srednje stručne škole zainteresovani učenici i roditelji mogu pronaći na sajtu Gimnazije Kotor.

GIMNAZIJA KOTOR 150 godina

Kotorska Gimnazija je sa dubrovačkom i zadarskom najstarija gimnazija na ovim prostorima. To je važna činjenica za kulturnu istoriju Boke i Crne Gore, jer je riječ o jednom od najznamenitijih kulturnih spomenika.

Savremena Gimnazija koja radi neprekidno do danas formirana je 1864.godine.

Najčitanije