19.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Glas Boke 1937. pisao o problemima koji su aktuelni i danas…

Herceg Novi – stara

Mahnita jurnjava po ulici
Hercegnovi, 15. juna (1937.)

Glas Boke Na opetovane i opravdane žalbe iz građanstva na bezobzirnu i mahnitu jurnjavu automobila i motornih kotača, koji ugrožavaju sigurnost prolaznika, želimo na to da ovim putem upozorimo nadležne prije nego se dogodi koja teška nezgoda i sve ono što zatim slijedi: od nesreće do krivičnih i građanskih parnica, zatvora, plaćanja otšteta itd.

Kako je poznato, glavna arterija saobraćaja Dubrovnik-Kotor ide cestom preko Hercegnovoga. Ta ista cesta jedan je dio hercegnovskog korza. Pa ipak auta i motorna vozila uopće voze mahnitom brzinom i pravo je čudo što se češće ne događaju veće nesreće. Iako je u toku nekoliko procesa radi nesmotrene vožnje, ipak se niko ne brine da tu ludu jurnjavu kroz grad spriječi.

Herceg Novi – stara

U hercegnovome imamo redarstvo i žandarmeriju, pa je zaista nerazumljivo zašto se ne poduzmu energični koraci da se vozače prisili na odgovarajuću brzinu. To isto vrijedi i za onu osobito po noći nesnošljivu dreku automobila i kotača koji puštaju otvorene ispuhe i signalima dreče, da bi i mrtve probudili. I to rade oni koji bi morali imati najviše razloga da barem noću ne ometaju strancima mir, kojima i inače toliko toga manjka.

Gdje su vlasti i što radi turistički odbor? Krajnje je vrijeme da, nadležni poduzmu potrebito, da se građanima osigura noćni mir i sigurno kretanje.

Glas Boke
/Glas Boke, br. 230, str. 3, godina 1937./

Najčitanije