23.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Googleov podmorski kabel u potpunosti spreman za rad

kabel

„Curie“, sustav podmorskih optičkih kabela koji se proteže od SAD-a do Čilea, uspješno je instaliran i testiran.

Ovaj će se sustav nadovezati na Googleovu postojeću mrežu, a s radom počinje u drugom tromjesečju 2020. „Curie“ će opsluživati servise poput Gmaila, tražilice, YouTubea i Google Clouda.

„Curie“ sustav podmorskih kabela ima četiri para optičkih vlakana svaki brzine prijenosa 18 Tbps (terabajtova u sekundi) što će u Južnu Ameriku donijeti brzinu prijenosa podataka od 72 Tbps. „Curie“ je dugačak 10 500 kilometara i prošlog je travnja položen u Valparaisou te je prvi podmorski optički sustav kabela koji je povezao Čile u posljednjih 19 godina.

Uspješno polaganje izvršeno je u suradnji s kompanijom SubCom koja je dizajnirala, proizvela i instalirala ovaj sustav, čak i prije roka.

Dio sustava podmorskih optičkih kabela „Curie“ položen je i do Paname. Kad bude pušten u uporabu, ovaj će ogranak poboljšati povezanost i ubrzati prijenos podataka u Srednjoj Americi, te Googleu omogućiti bolju povezanost s drugim mrežama u tom području. SubCom je također položio i ogranak sustava „Curie“ prema Panami.

Ovaj je sustav Google naručio u 2018. i to je treći podmorski sustav optičkih kabela u vlasništvu kompanije.

Naručena su još i sustavi „Dunant“, koji se proteže od Virginije u SAD-u do francuske obale i „Equiano“ koji će biti položen između Portugala i Južne Afrike.

Najčitanije