9 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvorena izložba “Bokeljska mornarica Kotor – 1210 godina” u Zbirci pomorskog nasljeđa Porto Montenegra

Izložba „Bokeljska mornarica Kotor – 1210 godina istorije, duhovnosti i kulture“, otvorena je u srijedu 20. novembra, u Zbirci pomorskog nasljeđa Porto Montenegra. U sklopu izložbe predstavljena je knjiga dr Antona Sbutege “Historija pomorstva Crne Gore”.

Inače, riječ je o najvećoj i najreprezentativnijoj izložbi na temu Bokeljske mornarice, na kojoj je predstavljen dio bogate istorije jednog od najstarijih udruženja pomoraca na svijetu, čije viševjekovno postojanje svjedoči o bogatoj pomorskoj i kulturnoj prošlosti Kotora i Boke.

Nastanak Bokeljske mornarice vezuje se za donošenje relikvija Svetog Tripuna u Kotor 13. januara 809. godine, kada se mletački brod koji ih je prevozio iz Carigrada za Veneciju zbog oluje sklonio u Boku. Relikvije sveca u grad je unijelo nekoliko pomoraca. Tih nekoliko pomoraca predstavljaju začetak institucije Bokeljske mornarice.

Više od 12 vjekova koliko Bokeljska mornarica kontinuirano traje i djeluje, je dug istorijski period u toku kojeg je ova institucija preživjela mnoge dramatične, burne i interesantne događaje i igrala značajnu ulogu u pomorskoj i kulturnoj istoriji, a o čemu govore izloženi eksponati.

Izložba Bokeljska mornarica Kotor – 1210 godina

U ime domaćina brojne posjetioce pozdravio je kustos muzeja Dražen Jovanović, koji je apostrofirao da se ovom izložbom Zbirka pomorskog nasljeđa Porto Montenegra pridružila obilježavanju Dana opštine Tivat, kao i da će projni posjetioci biti u prilici bolje se upoznati sa istorijom pomorstva u Boki Kotorskoj.

Jovanović je kazao da su ljudi na ovim prostorima živjeli u simbiozi sa morem i od mora, o čemu svjedoče brojni materijalni dokazi.

Autor izložbe je Ilija Mlinarević.

“Postojanje Bokeljske mornarice kao najstarije danas postojeće pomorske institucije na svijetu svrstava Crnu Goru i Boku Kotorsku u mjesta od izuzetnog značaja za pomorsku tradiciju u istoriji uopšte. Bokeljska mornarica smjerno i na dostojanstven način prenosi slavu i oživljava duh minulih vremena, upravo ta skromnost i temeljitost ovog puta naela je Bokeljsku mornaricu na novi put, put kojim se stiže do svjetskog valorizovanja kulturne baštine za nominaciju za upis na Listu svjetske kulturne baštine, kao nematerijalno kulturno dobro ” – kazao je direktor Pomorskog muzeja Crne Gore Kotor Andro Radulović.

Izložba Bokeljska mornarica Kotor – 1210 godina

Predsjednik Opštine Tivat de Siniša Kusovac kazo je da 1210. godina Bokeljske mornarice obavezuje.

“Bokljska mornarica njeguje baštinu, kulturno-istorijske vrijednosti, multietničke i multikulturalne, toje taj pravi put, put posvećenosti svojoj misiji. Bokeljska mornarica je kroz istoriju i genezom kod naroda je prepoznata kroz ljubav, poštenje, dostojanstvo, i  dignitet. To je najveća kruna koju treba neko da nosi” – poručio je između ostalog Kusovac.

Pored predmeta iz vlasništva Bokeljske mornarice, predstavljena su umjetnička djela, eksponati i vrijedni dokumenti iz vlasništva Pomorskog Muzeja Kotor, Arhiva Crne Gore i fudusa same Bokeljske Mornarice.

Izložba Bokeljska mornarica Kotor – 1210 godina

Predstavljajući svoju knjigu “Historija pomorstva Crne Gore” admiral Bokelske mornarice dr Anton Sbutega, podsjetioje da je izložba „Bokeljska mornarica Kotor – 1210 godina istorije, duhovnosti i kulture“ prvi puta prikazana u maju na Cetinju povodom Dana nezavisnosti Crne Gore.

“Istorija nas uči da je pomorstvo u svijetu pa i na našim obalama prolazilo kroz teške krize uzrokovanim brojnim faktorima, i uvjek se oporavljalo i doživljavalo prosperit. Ova knjiga je prvi pokušaj da se u jednom dijelu prikaže pomorska istorija današnje teritorije Crne Gore, koristeći savremenu tehnologiju i ogromnu literaturu. Bilo je moguće napisati ovu knjigu zahvaljujući radovima brojnih autora koji su zadnjih 80- 90 godina izučavali ovu oblast, don Niko Luković, mons Pavao Butorac, dr Miloš Milošević, dr Slavko Mijušković, Ignjatije Zloković, Antun Tomića, mons Gracija Brajković, mr Jovan Marinović, Siniša Luković i Petar Palavršić  ” – kazao je Sbutega.

Izložba se može pogledati do 10. decembra.

Najčitanije