9 C
Kotor

Slušaj online radio

Gordan Grlić Radman: Jadran je slučajno 1990. godine završio na remontu u Tivtu i tu je ostao

Polaganjem vijenca obilježena 32. obljetnica od formiranja logora Morinj – foto Roko Stjepčević Boka News

Prilikom današnjeg susreta sa novinarima u Morinju na pitanje o škloskom brodu Jadran, hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman je kazao da to pitanje u principu ne bi trebalo biti sporno, te da je potrebno samo malo dobre volje i da se nada da će u duhu dobrosusjedskih odnosa Hrvatska dobiti natrag svoj brod.

“Hrvatski školski brod Jadran je građen na inicijativu Jadranske straže, znači Hrvata iz Dalmacije, plaćen je, izrađen je u Hamburgu, projektant je bio Josip Škarica, Hrvat iz Rijeke. 1933.godine je došao u Split i to je bilo njegovo prvo uplovljavanje u matičnu luku.

Tamo je upisan, zanči u matičnu luku, ali je bio i upisan u sve flotne liste svih hrvatskih luka na Jadranu. Išao je redovno na manje, srednje i veće remonte, slučajno je 1990. godine u oktobru mjesecu završio na remontu u Tivtu i tu je ostao.

ŠB Jadran – Tivat – foto M. Marušić

Da recimo tada nije otišao na remont u Tivat niko ne bi pitao gdje je školski brod Jadran jer svi su znali po tradiciji i istoriji da on pripada Lori. Tako da se ja nadam da će nova Vlada Crne Gore u duhu dobrosusjedskih odnosa uraditi nešto i da ćemo dobiti taj brod natrag”, kazao je Grlić Radman.

Najčitanije