20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Polaganjem vijenca obilježena 32. obljetnica uspostave logora Morinj

Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća ispred spomen ploče bivšeg logora Morinj u prisustvovati izaslanstva iz Republike Hrvatske i  Crne Gore u petak je obilježena 32. godišnjica uspostave logora Morinj u Boki Kotorskoj.

Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman podsjetio je da je ovo treća godina u organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore (HNVCG) da se obilježava godišnjica formiranja logora u Morinju, te da je prošle godine postavljena i spomen ploča, kojim je Crna Gora dala svoj doprinos, zahvaljujući tadašnjim ministrima u Vladi CG Ranku Krivokapiću i Rašku Koneviću.

Polaganjem vijenca obilježena 32. obljetnica od formiranja logora Morinj – Gordan Grlić Radman – foto R. Stjepčević

„Danas smo položili vijence i zapali svijeće, današnji datum koincidira sa samoubojstvom admirala Vladimira Barovića, koji je bio crnogorski admiral koji je radije sebi skratio život nego da puca po hrvatskim gradovima. Ovde smo danas kako bi iskazali pijetet i poštovanje prema žrtvama i kako bi njegovali sjećanje na ono što se dogodilo prije više od tridest godina i kako se ne bi nikada više događalo. Cijenimo napore Crne Gore kako bi se suočila sa tom prošlošću. Važno je da se svi sjećamo toga, da odgajamo nove generacije u ljubavi, toleranciji, miru, u dobrosusjedskim odnosima. Hrvatska kao članica EU i NATO saveza želi stabilnu i sigurnu Crnu Goru pro Europski orijentiranu“ – kazao je Grlić Radman.

Državni sekretar Ministrastva vanjiskih poslova Crne Gore Robert Markić, poručio je da zajedničko polaganje vjenca na ovom mjestu adekvatana način da se Crna Gora suoči sa svojom mračnom prošlošću.

Polaganjem vijenca obilježena 32. obljetnica od formiranja logora Morinj – Robert Markić – foto R. Stjepčević

„Obilježje mora da postoji na ovom mjestu kao i na svim mjestima gdje su počinjenja stradanja i ratni zločini, da nas to opominje i da se nikada ne dogodi. Treba da gradimo kulturu sjećanja tako što ćemo odati pijetet žrtvama i istovremeno graditi budućnost u kojoj se ovako nešto više neće ponavljati. Neriješeni status spomen ploče nema veze sa samim mjestom obilježavanja zločina, već se radi o nepoštivanju procedura tokom postavljanja ploče. Naš sam čin dolaska ovdje pokazuje da smo za to da se oda počast žrtvama logora“ – poručio je Markić.

Na pitanje novinara na koji način će država Crna Gora će odati pijatet žrtvama u Hrvatskoj, prije svega u Lori, Markić je kazao da je država krenuala da se suočava sa prošlošću pa će i to doći na red.

Polaganjem vijenca obilježena 32. obljetnica od formiranja logora Morinj – Marko Margetić – foto R. Stjepčević

„Tu smo da se ovo ne bi zaboravilo, da se poklonimo ploči. Osjećaji se miješaju, i drago mi je i teško. Pozdravio bi i obitelji one petorice koji su ostavili živote i sve logoraše koji su zajedno samnom prošli sve one torture. Da se ne zaboravi“ – kazao je bivši logoraš, i predstavnik Udruge logoraša Dubrovačko-neretvanske županije Marko Margaretić.

Morinj – otkrivanje spomen ploče – foto R.Stjepčević Boka News

Obilježavanju 32. obljtnice logora Morinj prisustvovali su predsjednik HNV-a CG Zvonimir Deković, predsjednik HGI-a Adrian Vuksanović, Dubrovačko-nertvanski župan Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Dubrovnika Mate Franković, gradonačelnik Konavala Božo Lasić, predstavnik Udruge logoraša Dubrovačko-neretvanske županije Marko Margaretić.

Polaganjem vijenca obilježena 32. obljetnica od formiranja logora Morinj – foto R. Stjepčević Boka News

Podsjetimo, u opštini Kotor, u mjestu Morinj, od 3. oktobra 1991. godine do 18. agusta 1992. godine, JNA je organizovala Centar za prihvat zarobljenika iz Hrvatske, poznat kao “logor Morinj“, u kojem su u nečovječnim uslovima bile zatvorene 292 osobe iz Dubrovačke regije.

U sudskom procesu koji je započet 2007. godine, a pravosnažno okončan 2013. godine, četiri pripadnika JNA su osuđeni zbog izvršenja krivičnog djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika (čl. 144 KZ SRJ) prema zatvorenicima u tom logoru. Osim krivičnog postupka, sudovi Crne Gore su u parničnim postupcima donijeli i 154 odluke kojima je dosuđena naknada nematerijalne štete žrtvama.

Gordan Grlić Radman: Hrvatska kao članica EU i NATO saveza želi stabilnu i sigurnu Crnu Goru proevropski orjentisanu, podržavamo mandatara Spajića

-Mi smo saveznici kao NATO članice tako da što se tiče Hrvatske tu će Crna Gora dobiti uvijek hrvatsku pomoć. Isto tako podržavamo mandatara za sastav nove Vlade Crne Gore Milojka Spajića, to je proveropski političar i očekujemo da se Vlada formira što prije . Takođe nam je drago da crnogorska politička elita vodi računa o Hrvatskoj nacionalnoj zajednici u Crnoj Gori

Najčitanije