19 C
Kotor

Slušaj online radio

Gospa od Anđela zaštićeni objekat kulture, jedan od bisera Boke…

Boka Kotorska – Gospa od Anđela – foto Boka News

Katolički vjernici 2. avgusta slave Gospu od Anđela u crkvi koja se nalazi na atraktivnoj lokaciji na vrhu tjesnaca Veriga, za koju obično se kaže da je „recepcija nautičkog i kruzing turizma Boke Kotorske“. Sveta misa biće održana na dan blagdana 2. avgusta u 8 sati.

Utvrđena crkva Gospa od Anđela je zaštićeni objekat kulture, rijedak i lijep primjer crkveno-fortifikacijske arhitekture.

Sa crkve koje su Peraštani 1585. godine oko nje podigli utvrde sa puškarnicama i napravili od ovog mjesta strateški važno utvrđenje za odbranu grada i ulazak unutar zaliva, pruža se jedinstveni pogled na ostrva i Perast .

Iako iznad vrata stoje uklesane godine 1585. i 1654.  smatra se da je ova crkva nastala ranije i da su tih godina rađene njene veće obnove. Oko crkve izgrađena su utvrđenja koja su služila kao puškarnice, strateški važno mjesto za odbranu grada.

Crkva je razrušena 15. maja 1654. godine prilikom napada Turaka na Perast, ali je iste godine i obnovljena.

Posljednja obnova crkve Gospe od Anđela, kao i obližnje Gospe od Snijega završena je 2015. na inicijativu i donaciju braće Bujkovića iz Grblja. Zahvaljujući njima kao i svima koji su podržali projekat uključujući brojne donatore, zaštićeni objekti kulture su „dva bisera Veriga koji ponovno sijaju“, kazao je tada don Srećko Majić, župnik Perasta.

Najčitanije