20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Gracija Stjepčević: Među najboljima smo u Evropi i svijetu

Gracija Stjepčević – doček BK Palma

Da li ste znali da Crna Gora ima aktuelnog prvaka svijeta u omladinskoj konkurenciji boćara? To je supertalentovani Tivćanin Gracija Stjepčević


Odmorimo za koji trenutak od fudbala, košarke, rukometa, tenisa, te posvetimo pažnju sportu u kojem Crna Gora godinama bilježi sjajne rezultate, ali je nepravedno na margini. Posljedni uspjesi našeg mladog boćara možda i nešto promijene po tom pitanju.

Gracija Stjepčević izuzetno je talentovan boćar iz Tivta što najbolje potvrđuju rezultati na najvećim i najjačim takmičenjima ovog sporta. Na nedavno završenom omladinskom i seniorskom prvenstvu svijeta ugrabio je četiri medalje! U konkurenciji svojih vršnjaka, omladinaca, bio je neprikosnoven u brzinskom izbijanju osvojivši zlato, uslijedilo je i srebro u štafeti iste kategorije, te bronza u preciznom izbijanju. Svoju nadarenost, mladi Stjepčević je potvrdio i u seniorskoj konkurenciji osvojivši bronzu u disciplini koja mu najviše odgovora – brzinsko izbijanje.

“Prezadovoljan sam. Prije odlaska na omladinski turnir postavio sam, zajedno sa svojim timom, sebi za cilj osvajanje medalje i u tome sam uspio. Selektor Miroslav Petković je vjerovao u mene, govorio da mogu do dobroh rezultata, a ja sam u međuvremenu naporno trenirao i na kraju opravdao očekivanja trenera na najbolji mogući način”, počinje Stjepčević razgovor za naš portal.

Pitali smo Tivćanina i da nam opiše kako izgleda jedan bućarski trening…

“Taj trening traje po četiri sata. Dva sata radimo gume, trčanja, a zatim slijedi igra. Bućarska utakmica često zna da traje i pet-šest sati, što je zaista mnogo. Potrebno je mnogo koncentracije i energije, pa samim tim i treninge odrađujemo na sličan način kao i utakmice. Često tu ima fizičke pripreme – tračanja, trbušnjaka, čučnjeva, sklekova, jer discipline u štafetama i brzinskom izbijanju zahtijevaju da takmičar bude spreman ukoliko želi da se nadmeće na najjačem nivou”.

Boćnje na prostorima našeg glavnog grada Podgorice, te na sjeveru Crne Gore bukvalno ne postoji. Zastupljeno je na jugu, kao familijarni tradicionalan sport koji se prenosi s koljena na koljeno. Budva, Tivat, Kotor, Herceg Novi su gradovi u kojima je osim vaterpola boćanje izuzetno popularno. Upravo je naš nekadašnji proslavljeni vaterpolista, a sada selektor Crne Gore Vladimir Gojković strastveni boćar. Stjepčević ističe da mu ogromnu podršku predstavlja treniranje i igranje sa našim proslavljenim Miroslavom Petkovićem, nekadašnjim šampionom Evrope i svijeta.

Gracija Stjepčević – doček BK Palma

“Zadovoljan sam koji smjerom se razvija boćanje u Crnoj Gori, mi na primorju imamo dobre uslove za rad, ali bih volio i da se sport raširi u ostalim crnogorskim regijama. Ima nas dosta mladih i talentovanih. Ovo je možda i najbolja, odnosno najtalentovanija generacija crnogorskih boćara koja je ikad postojala. Privilegija je što pored sebe imamo jednog od najboljih boćara planete, selektora Petkovića, njegovi savjeti nam mnogo pomažu. Sve u svemu, jako sam zadovoljan”, istakao je Stjepčević i dotako se konkurencije:

“Na nedavno završenom seniorskom prvenstvu konkurencija je izuzetna. Ali, nikako ne bih zapostavio ni omladince, znajući da Italijani, Francuzi i Slovenci imaju izuzetne igrače”.

Poslije sjajnih nastupa u bojama reprezentacije na prvenstvima u Francuskoj i Turskoj, 18-godišnji Stjepčević seli se u Hrvatsku, gdje će braniti boje Boćarskog kluba Pula.

“Ubrzo počinje Superliga u Hrvatskoj. Riječ je o jednoj od najjačih liga u svijetu, što meni predstavlja izuzetnu čast i budi motiv da se predstavim u što boljem izdanju”.

Rezultate u boćanju primjećuje i država što potvrđuje i reakcija Ministarstva sporta i mladih koje je Graciji Stjepčeviću dodijelilo stipendiju i status perspektivnog crnogorskog sportiste.

/Meridiansport/

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije