30 C
Kotor

Slušaj online radio

Građani BiH lani u Crnoj Gori kupili nekretnine vrijedne 14 miliona eura

Nekretnine – foto Boka News

Građani i tvrtke iz Bosne i Hercegovine kupili su prošle godine u razdoblju od januara do oktobra nekretnine u Crnoj Gori u vrijednosti 14 miliona eura, pokazuju podaci Centralne banke CG.

Na listi ulagača u ovu zemlju BiH je na osmom mjestu.

Strani građani i tvrtke kupili su u ovoj zemlji za deset mjeseci prošle goodine nekretnine u ukupnoj vrijednosti od 370 miliona eura, što je snažan porast u odnosu na ranije godine, izvijestile su podgoričke Vijesti.

U posljednjih pet godina kupoljeno je crnogorskih nekretnina za 1,2 milijarde eura.

Najviše nekretnina prošle godine, kupili su njemački građani i tvrtke iz te države – u vrijednosti od 57 miliona eura, a iza njih su Rusi koji su u nekretnine uložili 50 miliona. Na trećem mjestu su građani i tvrtke iz Srbije s 42 miliona, a na četvrtom mjestu kupci iz Sjedinjenih Američkih država s 32 miliona eura.

Na petom mjestu su investitori iz Turske s 30 miliona, a zatim slijede Ukrajinci i Švicarci s po 15 miliona, Bosanci i Hercegovci s 14 miliona te Britanci s 12 miliona.

Crna Gora je strancima bila zanimljiva kao zemlja u razvoju s velikim turističkim potencijalima i zbog velikog broja ekskluzivnih turističko-stambenih projekata, jer očekuju da cijene tih nekretnina neće padati, odnosno da mogu samo rasti s razvojem tih projekata.

Također, na rast prodaje nekretnina strancima prošle godine najviše je utjecalo provođenje programa ekonomskog državljanstva, gdje su kupovinom nekretnina – apartmana u turističkim centrima na jugu za 450 hiljada eura i na sjeveru i u nerazvijenim općinama za 250 hiljada stjecali pravo na dobivanje državljanstva.

Izvor:seebiz.eu

Najčitanije