16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Građanski sat Ministarstva odbrane u Tivtu

Građanski sat Ministarstva odbrane u Tivtu

Predstavnici Ministarstva odbrane prezentirali su juče učenicima tivatskih osnovnih i srednjih škola i NVO aktivistima programe zapošljavanja u Vojsci Crne Gore i unapređenja njenih kadrovskih potencijala, kroz više različitih projekata koje trenutno realizuje to ministarstvo. Više desetina mladih okupilo se u multimedijalnoj sali Opštine Tivat gdje je Ministarstvo odvrane priredilo tzv. „Građanski sat“, a mladi su postravljajući brojna pitanja, iskazali veliko interesovanje za mogućnosti gradnje profesionalone karijere u redovima Vojske ili službama Ministarstva odbrane (MO).

Pozdravljajući „fini, kulturni i proaktivni“ pristup MO promociji među mladima vojnog poziva i kariijere u odbrambenom sektoru, gradonačelnik Tivta dr Siniša Kusovac je kazao „svaki mladi lovjek treba proći instituciju vojske“.

„Vojska je institucija koja izoštrava i kod i kodeks i samodisciplinu mladog čovjeka, ne samo prema sebi nego i prema instituciji i državi kojoj služi. Čast je i privilegija biti u vojsci.“- istakao je Kusovac.

Potpukovnici Veselin Pejović i Perica Bojičić iz Direktorata za ljudske resurse MO naglasili su da su MO i VCG već nekoliko godina u intenzivnom procesu podmlađivanja kadrova, pa je prosječna starost zaposlenih sa 43, smanjena na 37 godina. Budući da je trenutno popunjeno oko 1.900 od ukupno ukupno 2.368 formacijskih mjesta u VCG, odbrambenom sektoru treba još dosta mladih, ali i visokoobrazovanih kadrova za razne dužnosti u VCG i MO. Dio potreba za novim oficvirskim kadrom zadovoljava se školovanjem pitomaca na vojnim akademijama u SAD, Grčkoj, Italiji, Makedoniji i Hrvatskoj na kojima se trenutno obrazuje 38 budućih oficvira VCG, od kojih su 9 žene. Od ove godine, pitomci iz Crne Gore školovaće se i na vojnim akademijama u Austriji, Bugarskoj i Turskoj. Krajem prošle godine započeo je i prijem oficira u VCG koji završavaju civilne fakultete a koji odgovaraju potrebama vojske, pa oni nakon diplomiranja, završavaju posebne oficirske kurseve u trajanju od tri do šest mjeseci i preuzimaju dužnosti u trupi ili službama MO.

„Nije dakle, završavanje Vojne akademije jedini način da postanete profesionalni oficir u VCG. Bitno je samo da budete svjesni da je vojna karijera nešto što obavezuje na konstantno usavršavanje, doškolovavanje i kontinuirani rad na sebi.“- kazao je potpukovnik Bojičić, dodajući da VCG i MO priređuju i niz drugih aktivnosti sa ciljem popularuzacije vojnog poziva- od ljetnjeg vojnog kampa za srednjoškolce, preko prakse srednjoškolaca u jedinicama vojske, do raznih projekta sa NVO usmjerenih na povezivanje mladih sa vojskom.

„Zbog velikog interesovanja građana, povećaćemo broj raspoloživih mjesta za dobrovoljno služenje vojnog roka sa aktuelnih 50 na 100, a oglas za prijem nove klase biće raspisan za 20-tak dana.“- kazao je potpukovnik Pejović diodajući da su se sa dobrovoljnim služenjem vojnog roka, ponovno u VCG vratile martovska, junska, septembarska i decembarska klasa regruta kako je to nekad bilo u JNA. VCG, po njegovim riječima, godišnje raspisuje i dva oglasa za prijem vojnika po ugovoru, zapošljavajući na taj način od 50 do 80 novih vojnika.

Kako se čulo, VCG daje jednake šanse ženama kao i muškarcima da budu pripadnici borbenih jedinica i u slučaju identičnih ostvarenih rezultata na školovanju i ispitivanjima, dame imaju čak i blagu prerdnost za dobijanje službe. U redovima VCG trenutno oko 10 odsto sastava čine žene, oficirka sa najvišim činom u VCG trenutno je majorka koja službuje u NATO komandi SHAPE u Monsu u Belgiji, dok čak 40 odsto službenika MO čine žene.

Izvor:S.L
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije