20 C
Kotor

Slušaj online radio

Grade dva vidikovca na ruti “Slano i slatko” uz pomoć EU

Orjen foto Agencija

U cilju poboljšanja turističke ponude Herceg Novog, te podizanja atraktivnosti i prepoznavanja kulturne i prirodne baštine zaleđa kroz poboljšanje sadržaja na otvorenom u ruralnim područjima grada, Turistička organizacija Herceg Novi je ugovorila izgradnju dva vidikovca na dio makadamske rute “Slano i slatko”, u srcu Orjena.

Izgradnja dva vidikovca planirana na 1400-1500 m nadmorske visine, u skladu s visokim ekološkim standardima i primjerima dobre prakse za ovu vrstu objekata koji se primjenjuju u nacionalnim parkovima i parkovima prirode.

Odabrane lokacije pružaju pogled na padine masiva Orjen, serpentine austrijskog puta i Boke. Formiranje vidikovaca pruža odmorište na mtb ruti “Slano i slatko”, namijenjeno planinarima, biciklistima, planinarima i ljubiteljima prirode. Za opremanje odmorišta i formiranje staza i visoravni – drvo i kamen s lokacije, koristit će se samo prirodni materijali.

Zamjenom stare i postavljanjem nove mtb signalizacije uklonit će se dotrajali metalni stubovi duž trasa i postaviti novi drveni, s odgovarajućim putokazima i piktogramima. Drvene info ploče s mtb kartom zaleđa i opisom atrakcija bit će postavljene na 6 odabranih lokacija uz tri promovirane biciklističke rute. Rok za završetak radova je 31. avgust 2021. godine, navodi se u saopštenju TOHN -a.

Projekat “Biciklističke rute za poboljšanje prirodnog i kulturnog naslijeđa Hercegovine i Crne Gore – Biciklističko ruralno” provodi se u okviru drugog poziva Programa prekogranične saradnje BiH – Crna Gora. Implementacija je počela 1. oktobra 2019. i trajat će 24 mjeseca. Ukupna vrijednost je 495.000 eura, od čega je Europska unija osigurala 400.000 eura bespovratnih sredstava, a sve s ciljem jačanja i poboljšanja kvalitete turističke ponude, te razvoja i promicanja biciklizma i drugih ponuda na otvorenom u ruralnim područjima pogranične regije Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Orjen – boćanje

Očekuje se da će projekt rezultirati stvaranjem novog brenda “Biciklističko ruralno”, koji će postati dio turističke ponude obje zemlje i jadranskog zaleđa. Partneri na projektu su Ured za europske integracije Županije Zapadnohercegovačke

Najčitanije