10.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Gradi se novi evropski koridor kroz Bosnu i Hercegovinu – Dio jednog od najznačajnijih saobraćajnih pravaca u Evropi

Stolac – Neum – Foto: Željko Milićević – AA

Jugoistok Hercegovine, posebno područje gradova Čapljine i Stoca, uskoro bi mogao postati dio jednog od najznačajnijih saobraćajnih pravaca u Evropi. Planira se izgradnja Jadransko-jonske autoceste koja će se prostirati kroz sedam zemalja, prateći konfiguraciju obale, piše Večernji list iz Mostara.

Prvi dio ovog ambicioznog projekta odnosi se na dionicu Stolac – međuregionalni čvor Počitelj, koja će imati dužinu od 23,5 km. Idejni projekt već je predan, a uskoro se očekuje i predaja glavnog projekta. Skupina ponuđača, uključujući IGH d. o. o. Mostar, Institut IGH d. d. Zagreb i Integra d. o. o. Mostar, odabrana je za izradu projekta. Detalji idejnog projekta uključuju tri vijadukta, most preko rijeke Bregave, nekoliko podvožnjaka te tunel Kruševo dužine 990 metara.

Na planu su i dva čvorišta – čvorište Neum – Stolac i čvorište Kruševo, te međuregionalni čvor Počitelj.

Saobraćajnica će početi na međuregionalnom čvoru kod Počitelja i kretati se sjeverno od rijeke Bregave, prelazeći nekoliko podvožnjaka i tri vijadukta. Nakon toga, preko mosta prelazi spomenutu rijeku i pruža se prema jugoistoku od Bregave, povezujući područja Grada Stoca i općine Neum. Također, planira se povezivanje s postojećom magistralnom cestom M-17.3 koja vodi od Stoca do Neuma, a posebna pažnja posvećena je povećanju razine sigurnosti, uključujući izgradnju centra za održavanje i kontrolu prometa (COKP) te smještaj vatrogasnih snaga.

Ovaj infrastrukturni projekt ima potencijal transformirati regiju, potičući privredni razvoj i stvarajući nova radna mjesta. Očekuje se saradnja s političkim strukturama i podrška relevantnih sudionika kako bi se osiguralo uspješno provođenje ovog važnog projekta.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije