13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Gradiće novu cestu od Luštice Bay do granice sa opštinom Herceg Novi

Luštica – foto meanderbug.com

Administracija gradonačelnika Tivta Željka Komnenovića (NP) pripremila je Odluku o izgradnji lokalnog objekta od opšteg interesa – saobraćajnice na Luštici, a koja je dio budućeg novog puta preko tog poluostrva do novog velikog turističkog resorta Monterose koga kompanija Northstar treba da gradi na tom poluostrvu u blizini Rosa i Klinaca.

Odluka o izgradnji lokalnog objekta od opšteg interesa predložena je za dnevni red sjednice tivatskog parlamenta koji inače, zbog blokade od strane opozicije iz DPS, SDP, SD i HGI nema kvorum za rad i ne zasijeda već pola godine. Vlada Crne Gore nedavno je SO Tivat dala posljednji rok do 4.marta da se održi sjednica lokalnog parlementa. Ukoliko se to ne desi, Vlada će raspustiti aktuelni saziv SO Tivat i imenovati tročlani Odbor povjerenika koji će na sebe preuzeti da vrši funkcije lokalnog parlamenta do konstituisanja njegovog novog saziva nakon vanrednih lokalnih izbora, a koji se očekuju krajem maja mjeseca. Odbor povjerenika bi u tom slučaju, pored ostalih odluka koje već duže vrijeme čekaju na izjašnjavanje odbornika, usvojio i Odluku o izgradnji nove saobraćajnice na Luštici.

Kako se navodi u dokumnetu koji je pripremila administracija gradonačelnika Komnenovića, nova saobraćajnica gradila bi se od turističkog rizora Luštica Bay u Krtolima, odnosno od završetka aktuelne MR 2 pristupne saobraćajnice za taj kompleks, dalje zapadno sve do administrativne granice opština Tivat i Herceg Novi na luštičkom poluostrvu.

Ovom Odlukom, mijenja se i trasa ovog puta u odnosu na onu koju predviđa važeći „Prostorni plan posebne namjene za obalno podrulje Crne Gore“ iz 2018.godine, tako da umjesto preko ukupno pet katastarskih parcela u KO Radoviči i KO Gošići, nova cesta ide preko samo dvije parcele u KO Radovići.

Ukupna dužina novog puta je 1,08 kilometara a širina njegovog poprečnog profila iznosi 6 metara. Cesta koju tek treba projektovati gradi se na inicijativu Direkcije za investocije Opštine Tivat a kako je ranije nezvanično najavljivanio iz lokalne uprave Tivra, finasiranje njene izgradnje preuzeće država jer je riječ o segmentu nove veće drumske saobraćajnice preko luštičkog poluostrva na čiju se izgradnju država obavezala prema investitoru kompleksa Monterose.

Izvor:S.L.

Najčitanije