21 C
Kotor

Slušaj online radio

Gradit će autocestu do Dubrovnika

Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
Ministar prometa RH Oleg Butković najavljuje veliko restrukturiranje željezničkog sektora, a zalaže se i za gradnju autoceste prema Dubrovniku.
Prvi projekt koji je na dnevnom redu svakako je Pelješki most čija gradnja ubrzo počinje.

– Poteškoće su iza nas, bespovratna sredstva smo osigurali, a izvođač je odabran. Izvođač je u fazi pripreme kako bi započeo s radovima oko istraživanja i svih ostalih ugovornih aktivnosti. Hrvatske ceste su odabrale ozbiljnog izvođača i mi ćemo nakon tri godine imati jedan od najljepših i najvećih mostova u Europi. Nastavlja se i s ostalim fazama projekta Cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom. Za drugu fazu, gradnju pristupnih cesta mostu s kopnene i pelješke strane, u tijeku je natječaj vrijedan oko 400 milijuna kuna i za koji dan bit će predaja ponuda. Do kraja godine očekuje nas raspisivanje natječaja i za ostale dvije, odnosno treći i četvrtu fazu, rekao je Butković za Jutarnji list.

Nakon što most i nova cesta preko Pelješca budu završeni, ima li smisla nastaviti gradnju autoceste prema Dubrovniku?

– S mostom Pelješac spojit ćemo svoj teritorij i djelomično riješiti i prometne probleme krajnjeg juga Hrvatske. S obzirom na stanje duga u cestovnom sektoru, gradnja autocesta je malo usporena, ali to je razumljivo. Jadranko-jonski koridor definitivno treba spojiti i tu nam ostaje dio Križišće – Žuta Lokva i Ploče – Dubrovnik. To Hrvatskoj treba i to treba gurati.

Znači, išli bi u to?

– Teško mi je reći kad će to biti, ali gradnjom Pelješkog mosta preostaje sagraditi autocestu od Ploča do Dubrovnika.

Najčitanije