13 C
Kotor

Slušaj online radio

Gradonačelnik Kotora raskinuo ugovor o poslovnoj saradnji sa privatnim Skala radijom

Kotor – foto Zoran Nikolić Boka News

Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić (Demokrate) jednostrano je danas raskinuo ugovor o poslovnoj saradnji te Opštine i privatnog Skala radija iz Kotora, a koji su 3.januara ove godine sklopili bivši kotorski gradonačelnik Željko Aprcovič (DPS) i vlasnik Skala radija Slavko Mandić.

Po tom ugovoru, Aprcović je odredio da Opština Kotor sa ukupno 20.000 eura godišnje, finansira Skala radio u zamjenu za obavezu tog medija bliskog DPS-u, da „za potrebe Opštine Kotor objavljuje sve informacije, saopštenja i obavještenja koja se odnose na djelatnosti Opštine Kotor koji su od interesa za učešće građana u vrešenju javnih poslova i za realizaciju njihovih prava i obaveza u svim oblastima iz nadležnosti lokalne samouprave“.

U ugovoru stoji i da će Opština i privatni radio Slavka Mandiča sarađivati „u cilju potpunog, kvalitetnog i blagovremenog  informisanja građana“ i da će to činiti „vodeći računa o interesima Crne Gore, njenim identitetskim pitanjima i upoznavanju grašana sa državom u kojoj žive, njenom kulturom, istorijom, običajima, jezikom i svim bitnim elemantima od značaja za njeno funkcionisanje“.

Pored ostaloga, Skala se obavezala da kabinetu predsjednika Opštine Kotor dostavlja CD sa snimkom svih svojih programskih sadržaja i emisija u kojima je objavljivala materijale što se pominju u ugovoru, i to najkasnije u roku od 8 dana od dana njihovog emitovanja.

Aprcović je u ugovoru odredio da se prvatnom radiju Slavka Mandića isplati kompletan budžetom Opštine Kotor za 2020. predviđen iznos od 20.000 eura na budžetskoj poziciji Službe predsjednika Opštine za  „ostale medijske usluge“, i to u mjesečnim iznosima od po 1.665, 67 eura sa uračunatim PDV-om. Bivši gradonačelnik je pored toga, dozvolio i da se opštinskim službenim automobilom „škoda superb“ u trošku građana, Slavko Mandić svakog utorka vozi od Kotora do Podgorice i nazad, kako bi on na privatnoj A1 Televiziji u Podgorici, vodi svoju redovnu autorsku televizusju emisiju „Tamo i natrag“, a ta koju je od A1 TV Mandić dobijao poseban honorar. Aprcović je inače, na čelo Opštine Kotor došao u ljeto 2019. nakon što je njegov DPS, uz značajnu medijsku pomoć Skala radija i uz kolaboraciju dijela kotorskog SDP-a, srušio dotadašnju kotorsku vlast Demokrata, DF, SDP i URA i smijenio Vladimira Jokića sa mjesta gradonačelnika.

Vladimir Jokić predsjednik Opštine Kotor

Samo nekoliko dana pošto se ponovno vratio u kabinet gradonačelnika jer ga je aktuelna većina u SO Kotor koju čine Demokrate, koalicija „Za budučnost Kotora“ i URA uz podršku odbornika Socijalista Cren Gore, 30.oktobra ponovno izabrala za predsjednika te Opštine, Vladimir Jokić je raskinuo ovaj kontroverzni ugovor svog prethodnika Aprcovića i Skala radija i na taj način, ponovno „otkačio“ Slavka Mandića sa finansijke slavine Opštine Kotor.

Mandić je ranije, dok je Kotorom vladao DPS za vrijeme nekadašnjih gradonačelnika Marije Ćatović i Aleksandra Stjepčevića,  već imao slične kontroverzne ugovore sa Opštinom, pa je iz gradske kase za svoj privatni radio i to za programske sadržaje koje je Opština Kotor već dobijala preko sopstvenog lokalnog javnog servisa Radio Kotor, uspio da izvuče ukupno preko 100 hiljada eura. Takvu praksu finansiranja Skale iz budžeta Optine Kotor Jokić je prekinuo 2017. godine kada je on prvi put došao za gradonačelnika, a ponovio je i sada, samo nekoliko dana pošto se vratio u kancelariju prvog čovjeka grada Kotora.

U dopisu koji je danas iz kabineta predsjednika Opštine Kotor upućen Mandiću i Skali, stoji da Opština jednostrano raskida ugovor o poslovoj saradnji sa tim radijom jer Skala nije ispoštovala svoju ugovorenu obavezu da kabinetu gradonačelnika dostavlja CD-e sa smimljenim svim emisijima sa materijalom za koje je dobijala novac iz gradskog budžeta.

„Takođe, imajuli u vidu nespornu okolnost da je, a što predstavlja predmet Ugovora, obaveza vaše ugovorne strane bila potpuno, kvalitetno i blagovremeno informisanje građana o aktivnostima Opštine Kotor…. , a pri činjeniuci da programski sadržaji vašeg radija nisu ispunjavali gore navedene kriterijume (potpuno, kvalitetno i blagovremeno), nalazimo da Opština Kotor ne može imati poslovnu saradnju sa privrednim društvom koje na ravnopravan način ne tretira gore navedene kategiorije, na bazi međusobnog uvažavanja, tolerancije i jednakosti“- stoji u dopisu Jokićevog kabineta vlasniku i direktoru Skala radija Slavku Mandiću.

Izvor:S.L.

Najčitanije