15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Gradska muzika Kotor proslavila 180 godina postojanja i rada

Gradska muzika Kotor 1842. obilježila je u petak 180 godina postojanja, promenadnim koncertom ulicama Starog grada, svečanom Skupštinom u crkvi Svetog Duha i izložbom “180 godina Gradske muzike Kotor” u galeriji Pomorskog muzeja Crne Gore Kotor.

Brojni turisti i Kotorani dugotrajnim aplauzom pozdravili su Gradsku muziku Kotor koju je u promenadnom koncertu ulicama grada predvodio kapelnik Dario Krivokapić.

„Na današnji dan prije 180 godina Gradska muzika Kotor podnjela je zahtjev Austrougarskim vlastima da dozvoli registraciju ovog orkestra. Dakle, Gradska muzika Kotor osnovana je samo dva mjeseca nakon Bečke filharmonije“ – kazao je  predsjednik Upravnog odbora  orkestra, Vladimir Begović u uvodnoj riječi na svečanoj skupštini.

On je podsjetio na brojne generacije muzičara koje su prošle kroz ovaj orkestar, kojima je odata počast minutom ćutanja.

„Izgradnja dobrih međuljudskih odnosa, ljubav, jedna pozitivna energija, poštovanje, temelj su ove Gradaske muzike i mislim da smo to u potpunosti do sada gradili, izgradili i postigli. Zadatak svih nas je bio i ostao da održimo orkestar, jer on zavisi od svih vas, Kotora, Crne Gore i svih ljudi koji mogu da na bilo koji način da pomognu Gradskoj muzici Kotor“ – poručio je Begović.

180 godina Gradske muzike Kotor

Begović je posebno pozdravio i zahvalio se jedinom počasnom članu Gradske muzike Kotor, Nikoli Konjeviću koji je 2000. godine kao predsjednik Opštine Kotor imao razumijevanja i napravio fantastičan napor te pomogao da se nabave nove uniforme i stvore elementarni uslovi za rad, što je bila prekretnica u očuvanju ove institucije.

Opštini Kotor dodijeljena je zlatna plaketa u ime dugogodišnje podrške.

„Nadam se da će u budućnosti naša država i grad pronaći način da Gradsku muziku Kotor, kao i Bokeljsku Mornaricu i SPD „Jedinstvo“, pravno i formalno prepozna kao instituciju dugog trajanja i velike tradicije i da ne budu NVU već institucije koje je država prepoznala“ – kazao je predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić.

180 godina Gradske muzike Kotor

Plakete za dugogodišnju uspješnu saradnju i podršku u radu dodijeljene su Turističkoj organizaciji Kotor, Rotari klubu Kotor, Pomorskom muzeju Crne Gore u Kotoru, Muzičkoj školi “Vida Matjan” Kotor, NVO Karampana, i muzičaru Slobodanu Čelanoviću iz Tivta.

Zahvalnice su dodijeljene Ministarstvu kulture, klapama Bisernice Boke i Inkanto, Srpskom pjevačkom društvu “Jedinstvo”, Gradskom horu Nikola Đurković, Biskupskom ordinarijatu Kotor, KotorArt-u, preduzeću “Luka Kotor”, kustos Pomorskog muzeja i autor izložbe o Gradskoj muzici Iliji Mlinareviću, Kotoraninu Zvijezdanu Šantiću, Krstu Vuloviću, Glazbeno prosvjetnom društvu Tivat, Gradskoj muzici Budva, Gradskoj muzici i mažoretkama Herceg Novi, Mjesnoj muzici Đenovići, Radio “Kotoru”, portalu “Boka News” i drugima.

Gradska muzika je na Skupštini odsvirala “Marš Dobrota” Antona Kopitovića.

Izložbu “180 godina Gradske muzike Kotor” u galeriji Pomorskog muzeja Crne Gore otvorio je predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić.

180 godina Gradske muzike Kotor

„Orkestar je kroz ova skoro dva vijeka mijenjao imena, način organizovanja, ali svo vrijeme bio ono što je i danas Gradska muzika ovoga grada i građana koji ovdje žive. Večerašnja izložba nije samo hronika jednog orkestra, izložba Gradske muzike je hronika našeg grada.“ – kazao je Vladimir Jokić.

Fešta se nastavila na trgu ispred prostorija Gradske muzike u Starom gradu

/M.M/

*Fond za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija .

Najčitanije