21 C
Kotor

Slušaj online radio

Lipska pećina – izazovno putovanje kroz podzemni svijet, popust za Dan nezavisnosti

Lipska pećina – foto Boka News

Na samo šezdesetak kilometara od gradova u Boki Kotorskoj i pet kilometara od Cetinja, prvo speleološko nalazište u Crnoj Gori namijenjeno za turističke posjete, Lipska pećina, otvorena je za posjetioce.

Nikada se nije ni krila, vjekovima je bila na istom mjestu. Za Lipsku pećinu se znalo od davnina, a posebno su na nju bili ponosni mještani sela Lipa Dobrska.  Za vrijeme austrijske okupacije, početkom XX vijeka, austrijski vojnici su proširili ulaz dižući u vazduh kamenje koje ga je zaklanjalo. Ciljevi su bili strateški, a razlog je bila  potreba za pitkom vodom. Pećina je plijenila ljepotom i bogatstvom ukrasa, a posebnu pažnju su joj poklanjali Petar II Petrović Njegoš i kralj Nikola I.

Lipska pećina – foto Boka News

Na putu od Prijestonice prema Podgorici, skreće se desno, starim putem, pored poznatog restorana “Belvedre” i stiže na novouređeni plato- parking sa objektima, restoranom, suvenirnicom, uredom za prodaju karata. Mali voz polazi tačno na vrijeme u određenim terminima i vozi vas nekih osamsto metra do ulaza u Lipsku pećinu. Tura traje oko četrdeset minuta. Prolazite kroz ledene dvorane, od kojih je najljepša Njegoševa, susrećući se usput, sa neobičnim ledenim ukrasima. Možete vidjeti: totem, ledeni slap, orgulje, malu kapelicu… i to sve, vajano sigurnom rukom prirode, koja dugi niz godina oblikuje stalaktite i stalagmite.

Samo 21. maja popust na Pećinsku turu

Vodiči na nekoliko jezika daju objašnjenja. Prvo ulazite u tunel koji vodi u podzemni svijet. Već na vratima vas dočekuje prilično jak vjetar i znatna razlika u temperaturi. Temperatura u pećini je između 10-12 stepeni. Prekrasne bravure netaknute prirode u dužini od 2,5 km, nude jedinstven i neponovljiv doživljaj.

Posjetioci osnovnog paketa obilaze nekih četiristo metara pećine, sedamdeset metara ispod zemlje, prolazeći osvijetljenim, besprekorno uređenim stazama,  uz dobru ventilaciju. Kada završite ovo putovanje i ponovo se vratite na svjetlo dana, sve što ste vidjeli čini vam se nestvarnim i čudesnim.

Pećinska tura – klikni ovdje

Lipska pećina

*Fond za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija 

 

Najčitanije