16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Granica Bjelorusija-Poljska: Nakon vodenih topova, stanje se smirilo

Mapa

Ne smiruje se migrantska kriza na granici Poljske i Bjelorusije. Poljska je upotrijebila vodene topove kako bi rastjerala skupinu migranata koji su, tvrde, poljske vojnike gađali kamenjem koje su im osigurali Bjelorusi. Granicu s Bjelorusijom trenutačno osigurava više od 20.000 poljskih vojnika i policajaca.

Snimke koje dolaze s bjelorusko-poljske granice podsjećaju na apokaliptične događaje iz 2015. godine, iz prve migrantske krize koja je ozbiljno ugrozila europsku sigurnost. Čini li Bjelorusija sve to kako bi destabilizirala ovu regiju, i iskorištava li migrante za svoje ciljeve?

Abou Elias, migrant iz Sirije, kaže da već danima traži svoju kći. Navodi da su je oteli bjeloruski vojnici, mučili je i nakon toga transportirali na poljsku granicu s ostalim migrantima. Natjerali su ih, kaže, da prijeđu granicu bez obzira na žičane zapreke.

Stanje na granici je doista kaotično. Tisuće migranata ne biraju način kako će prijeći granicu. Poljska vojska odgovara vodenim topovima, a proboj granice zaustavljen je u zadnji čas.

– Svjesni smo da je to operacija u režiji bjeloruskog režima u kojoj migranti služe kao političko oružje za destabilizaciju zemalja Europske unije, rekao je Marcin Przydacz, zamjenik poljskog ministra obrane.

Prozvani politički bjeloruski vrh ponavlja jednu te istu „mantru” – nemaju veze s migrantskim nasrtanjem na poljsku granicu, ne pružaju nikakvu potporu, a još manje organiziraju ilegalne prelaske.

– Pa i nama je kaos na granici. I mi imamo probleme zbog svih tih migranata, a onda nam još Poljaci prijete i upotrebljavaju vodene topove na granici, rekao je Aleksandar Lukašenko, bjeloruski predsjednik.

Rusija je ubrzo reagirala. Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, rekao je da je ponašanje Poljske neprihvatljivo.

– Vodeni topovi, suzavac, gumeni meci kojima gađaju migrante, i to na teritoriju Bjelorusije. Pa to je kršenje međunarodnog prava, kazao je Lavrov.

Očito se međunarodno pravo tumači na različite načine. Europski ministri obrane i glavni tajnik NATO-a sasvim drukčije razmišljaju.

Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a, kazao je da bjeloruske vlasti ne smiju iskorištavati migrante za svoje hibridne oblike ratovanja protiv susjednih zemalja te da je to kršenje međunarodnog prava.

Poslijepodne se stanje na granici ipak smirilo. No svi tvrde da je to zatišje pred novu buru i novi nalet migranata na poljsku granicu.

Izvor:HRT

Najčitanije