13.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Granice EU ostaju zatvorene za većinu zemalja Zapadnog Balkana i posle prvog jula

GP Vitaljina foto Hina

Crna Gora i  Srbija su jedine države Zapadnog Balkana koje imaju šansu da im se naredne nedelje otvore granice Evropske unije (EU).

Imena ovih država stoje na takozvanoj kompromisnoj listi, oko koje, do subote kasno popodne, treba da se usaglase zemlje članice EU.

Lista zemlja je izrađena kasno u petak, 26 juna, nakon šestočasovnog sastanka, petog po redu, na nivou ambasadora zemlja članica Evropske unije (EU) u cilju pronalska zajedničkog stava oko spoljnih granica EU.

Na osveženoj listi je sada manje od 20 država za koje bi EU mogla otvoriti granice od prvog jula, među kojima, iz regiona, su samo Srbija i Crna Gora uspele da uđu.

Bosna i Hercegovina koja je bila na prethodnoj listi, je ispala iz igre jer je ionako bila na granici u ispunjavanju ključnog kriterijuma.

Ostale zemlje Zapadnog Balkana, poput Albanije, Severne Makedonije i Kosova nisu bile ni predmet rasprave, što je najbolji pokazatelj o situaciji sa pandemijom COVID-19 u ovim zemljama.

Prestonice EU imaju rok do subote u 18 sati, da se usagalase sa listom i u tom slučaju bi se usvojile preporuke takozvanom pisanom procedurom.

Pad broja zaraženih ključan za otvaranje granica

Naime, glavni kriterijum da EU otvori granice prema takozvanim trećim zemljama jeste opadajuća stopa zaraženih sa korona virusom.

U smernicama Evropske komisije (EK) o otvaranju vanjskih granica stoji da bi za pozitivnu odluku epidemiološka situacija trebalo da bude uporediva ili bolja od proseka u EU. Stopa zaraze, prema ovim smernicama, trebala bi biti maksimalno 16 novih slučajeva na 100.000 stanovnika, u poslednjih 14 dana.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije