-1 C
Kotor

Slušaj online radio

Grbljani peticijom protiv koncesija plaža ruskom biznismenu

Plaža Ploče

Više od dvije i po hiljade stanovnika Grblja, predalo je u početkom ove sedmice peticiju kojom od države Crne Gore traže da ne dopusti da njihove dvije plaže Ploče i Trsteno, daju u zakup „navodnim inostranim investitorima i domaćim biznismenima“.

Uz peticiju, stanovnici Grblja poslali su i pismo ruskom oligarhu Olegu Deripaski koji je na tom područiju izgradio luksuzni kompleks vila, a za kojega sa tvrdi da je „bacio oko“ na te dvije poznate plaže, kojim ga upozoravaju da neće mirno gledati kako im otima „izvor života i opstanka“.

Mještani navode da su za obalu stanovnici ovog kraja posebno emotivno i životno vezani kroz vjekove, jer je ona predstavljala izvor života i opstanka.

„U sadašnje vrijeme s razvojem turizma to je naravno još i više izraženo. Naš stav je jasan, mi smo svoji na svome i smatramo da nikome više od nas samih ne može pripasti ni jedan pedalj naše obale“, ističe se u peticiji.

Mještani Grblja navode i da se prisustvo ruskog biznismena naročito osjeća na konkursima za zakup plaža koje organizuje JP Morsko Dobro Crne Gore na koje se Deripaska javlja “basnoslovnim ponudama“ a te ponude stanovnici Crne Gore ne mogu pratiti.

Navode da su se za pomoć obratili ambasadama Evropske Unije, Sjedinjenih Država, SR Njemačke i Velike Britanije.

Plaža Trsteno

„Kao mještani ovog kraja koji žele dobrosudsjedske odnose, moramo istaknuti da ćemo koristiti sva zakonska i demokratska sredstva kako bismo zaštitili svoja prava”, navodi se u peticiji koju je potpisalo dvije i po hiljade građana Grblja.

Ruski biznismen Oleg Deripaska nije omiljena osoba među crnogorskim stanovništvom pošto je njegova kompanija CEAC od 2005 do 2009. Godine upravljala, tada najvećom kompanijom u Crnoj Gori – Kombinatom aluminija Podgorica.

Crnogorska vlada u tom razdoblju garantovala je za kredit od 132 miliona eura, koje Rusi nikada nisu vratili, pa su garancije platili građani Crne Gore. Koliko je to opterećenje bilo za državnu kasu, pokazuje podatak da je crnogorski budžet u tom periodu bio oko 2 milijarde eura.

Najčitanije

rsojevka