20.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Državljani CG do daljeg ne mogu u zemlje EU

Granični prelaz Karasović foto Boka News

Savjet EU usvojio je novu ažuriranu listu zemalja čijim državljanima je dozvoljeno putovanje u EU, i sa kojima bi od 31. jula trebalo da se postepeno ukidaju ograničenja putovanja. U odnosu na prije dvije nedjelje sa liste je uklonjen Alžir, dok nijedna nova zemlja nije dodata na listu. Crna Gora, kao ni zemlje regiona, ne nalaze se na ažuriranom spisku Savjeta Evropske unije.

Na listi zemalja van EU cijim državljanima je dozvoljeno putovanje su sada: Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tajland, Tunis i Urugvaj.

Kada je riječ o Kini, za tu zemlju se očekuje princip reciprociteta.

Kriterijumi kojima se određuje koje će zemlje biti na listi odnose se prvenstveno na epidemiološku situaciju, mjere zaštite, uključujući fizičko distanciranje kao i socijalne i ekonomske parametre, saopšteno je iz Savjeta.

Ova lista, kako navode, i dalje će biti redovno revidirana, nakon konslutacija sa Komisijom i relevantnim agencijama EU, kao i procjenama zasnovanim na epidemiloskom kriterijumima.

“Ograničenja putovanja mogu biti djelimično ili potpuno ukinuta za određenu treću zemlju koja je već na listi na osnovu promjena nekih od uslova i kao posljedica procjene epidemiološke situacije. Ukoliko se situacija u zemlji sa liste brzo pogorša, trebalo bi primijeniti hitno odlučivanje”, navodi se u preporukama Savjeta.

Na novoj ažuriranoj listi nema novih zemlja, niti bilo koje države sa Zapadnog Balkana.

Savjet predlaže da od ovih ograničenja budu izuzeti:

Državljani EU i članovi njihovih porodica. Rezidenti sa dugim boravkom u EU i clanovi njihovih porodica, i putnici sa opravdanom svrhom ili potrebom putovanja.

Preporuke Savjeta, kako je objašnjeno, nisu pravno obavezujuće, a države članice ostaju odgovorne za implementaciju njihovog sadržaja.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije