19 C
Kotor

Slušaj online radio

Grbljani traže izmjenu trase buduće brze magistrale

foto Radio kotor

Mještani Grblja smatraju da bi buduća magistrala trebalo da bude građena sjevernije kroz ovaj dio kotorske opštine, kako bi se na taj način zaštiteli vrijedni objekti i imanja.

Juče je u u Osnovnoj školi “Nikola Đurković” u Radanovićima (za mjesne zajednice: Gornji Grbalj, Radanovići, Lastva grbaljska, Vranovići, Savina i Glavatičići-Bigova), zbog velikog interesovanja građana, Ministarstvo održivog razvoja i turizma u saradnji sa Opštinom Kotor, organizovalo javnu raspravu za Nacrt Prostorno urbanističkog plana Opštine Kotor.

Prva javna rasprava o Nacrtu Prostorno urbanističkog plana Opštine Kotor, održana je 16. maja u kinu „Boka.

Javnoj raspravi su pored brojnih mještana prisustvovali i ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović, Mladen Krekić dipl.ing. arh-planer, Svetlana Jovanović saradnica-prostorna planerka i Simeun Matović planer saobraćaja.

Raspravu je vodio predsjednik mjesne zajednice Gornji Grbalj Željko Ćetković koji je gostima poklonio po primjerak starog Zakona Grblja, koji je kako je kazao, stariji od Dušanovog zakonika.

foto Radio kotor

U ime Savjeta mjesnih zajednica Grblja Labud Mihović je pročitao zajedničke stavove i izrazio nadu da će javna rasprava imati efekta i da će planeri uvažiti stavove Grbljana.

„Želimo da se cijela teritorija Grblja predvidi za turizam, stanovanje i poljoprivredu. Ukoliko uvažite ovaj naš predlog, tražimo da plan ne prepozna nijedno koncesiono polje ili teritoriju za otpad.

Ukoliko dođe do realizacije brze magistrale kroz Gornji Grbalj, ona će ga uništiti jer trasa prolazi kroz maslinjake, crkve i druge objekte. Mi tražimo da trasu pomjerite sjevernije“ – kazao je Mihović.

foto Radio kotor

Ministar Radulović je odgovorio da niko neće sjeći masline ili rušiti crkve, te obećao da kada se usvoji ovaj plan, da će sa predstavnicima Grblja na interaktivnoj mapi detaljno sa planerima proći cijelu trasu brze magistrale i te pojasniti svaki zahtjev koji građani pošalju.

„Kidati hiljadu maslina da bi se napravio put neće niko. Masline su i zakonom zaštićene. Takođe, niko zdrave svijesti neće rušiti nijednu crkvu. Neće se rušiti nikakvi objekti ukoliko se nađe način da se zaobiđu. Mi smo došli ovdje da čujemo mišljenje pojedinaca, koletktivna mišljenja, ali se mora čuti i mišljenje struke. Kada se završi ovaj plan, imate moje obećanje, izaberite predstavnike da sjednemo zajedno i na interaktivnoj mapi pređemo sve primjedbe koje ste imali i vidite kako to izgleda u tom trenutku“ – karao je Radulović.

Pored gore navedenih primjedbi i stavova, građani su se žalili i na kamenolome u Lješevićima i Nalježićima i tražili da se oni zatvore.

Predlozi, primjedbe, sugestije i komentari mogu se dostaviti putem mejla: javna.rasprava@mrt.gov.me ili na arhivu Ministarstva održivog razvoja i turizma, IV proleterske 19, Podgorica. Rok je 11.06.2019. do 00:00h.

Najčitanije