12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Grčka i Izrael se pripremaju za turističku sezonu

Grčka – Santorini

Grčka, koja otvara vrata turistima 15. maja, nastoji što brže cijepiti otočno stanovništvo, dok se izraelski turistički sektor nada oporavku od svibnja nakon provedene brze kampanje cijepljenja.

Grčka ima stotine naseljenih otoka i željna je privući posjetitelje nakon 2020. – najgore godine u nekoliko desetljeća. Turizam u Grčkoj čini petinu gospodarstva i jedno od pet radnih mjesta.

Grčka brže cijepi otočno stanovništvo nego stanovnike kontinentalne Grčke i zbog operativnih razloga poput transporta i skladištenja cjepiva. Većinu će cijepiti do kraja svibnja, najavili su dužnosnici.

– Naši otoci su nam veliki prioritet i za nas velika odgovornost, rekao je ministar zdravstva Vassilis Kikilias u posjetu otoku Irakleia s manje od 100 stanovnika. Pozivamo sve da se cijepe, osobito starije i ranjive skupine, ali i mlađe, dodao je.

Kikilias je rekao da bi u Grčku trebalo stići dva do 2,5 milijuna doza cjepiva u svibnju te još 3,5 do četiri milijuna u lipnju.

Zdravstvene vlasti jučer su potvrdile 3015 novih zaraza i 86 umrlih. U Grčkoj je ukupno potvrđeno 323.644 slučajeva koronavirusa i 9713 mrtvih.

Izrael se otvara za manje skupine turista

Cijepljeni strani turisti moći će ući u Izrael od 23. svibnja.

– Dok gledamo na ponovno otvaranje svijeta i nastavak putovanja, Italija i Francuska nešto zaostaju za Izraelom kad su u pitanju prognoze o pokretanju putovanja. I to zbog cjepiva, rekao je Brian Znotins, potpredsjednik za planiranje mreže i rasporeda tvrtke American Airlines, pozivajući se na druge dvije turističke destinacije.

Izraelu, koji je cijepio više od polovine svog stanovništva, glavni izazov je osigurati otvaranje bez povećanja zaraza Covidom-19.

– Ne želimo riskirati da ijedna varijanta uđe u Izrael i ugrozi normalnost, rekla je ministrica turizma Orit Farkash-Hacohen za Reuters. No, opisujući Izrael kao prvu zemlju koja se oslobodila pandemije, rekla je da bi “trebalo iskoristiti ovu prednost za našu ekonomsku i turističku korist”.

Kako bi spriječio ponovni porast zaraza, Izrael će se u početku otvarati samo manjim skupinama turista. Svim turistima vjerojatno prije srpnja neće biti dopušten ulazak u Izrael.

Budući da najveći postotak turista u Izrael dolazi iz Sjedinjenih Država, American Airlines uvest će letove iz New Yorka početkom svibnja, a u lipnju iz Miamija. Ponovno će letjeti zrakoplovi Boeing 777 koji su prizemljeni u pandemiji.

Nakon rekordnih 4,55 milijuna turista 2019., bilo je samo 832.000 posjeta u 2020. godini – većinom u siječnju i veljači, što je rezultiralo gubitkom 5,3 milijardi dolara prošle godine, objavilo je ministarstvo turizma. Prema Svjetskom vijeću za putovanja i turizam, putovanja i turizam su 2019. godine činili 5,9 posto izraelskog BDP-a.

Putnici će se pri dolasku u međunarodnu zračnu luku Ben-Gurion morati testirati, a Izrael razgovara i s drugim zemljama o potvrdama o cijepljenju.

Izvor:Hina
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije