20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Divljanje investitora na tivatskoj obali nastavlja se nesmanjenom žestinom

Promjena vlasti u Crnoj gori i postavljanje nove rukovodeće ekipe u kontroverznom Javnom preduzeću Morsko Dobro iz Budve nije donijela nikakvu promjenu kada je u pitanju efikasniji odnos države prema nelegalnim graditeljima i divljajnju „investotora“ kojima su dati u zakup djelovi obale Tivatskog zaliva.

Najnoviji primjer za to ovih je dana „nikao“ na Kalardovu gdje je investitor kojemu je Morsko Dobro dalo u zakup kupalište označeno kao 9A u Atlasu plaža i kupališta na Crnogorskom primorju, uz saglasnost tog istog Morksog Dobra, u moru izlio betonsku pontu dušžine oko 35 i širine oko 3 metra. Nova ponta izivena je preko ostataka stare, privremene koja je ovdje nlekegalno napravljena prije nekoliko godina, a koju su činile metalne šine sa pokrovom od dasaka, postavljene na par manjih gomila kamena nagomilanih u ovdašnjem plićaku.

Imali smo uvid u dokumentaciju Morskog Dobra (JPMD) koja potvršuje da je investitor,  kompanija „Kalardovo pus“ iz Tivta u vlasništvu jednog ruskog državljanina, 9.aprila dobila zvaničnu saglasnot te državne firme čiji je zadatak da upravlja obalom i štiti je, da izvrši „rekonstrukciju  postojećeg mula na katastarskoj parceli 610 KO Đuraševići, shodno njegovoj namjeni  i u okviru predviđenih gabarita  prema urbanističko-tehničkim  uslovima, a sve u cilju otklanjanja opasnosti od ugrožavanja bezbjednosti korisnika predmetnog kupališta.“ U potpisu te saglasnosti su imena novog direktora  JPMD      Mladena Mikijelja (DF), rukovodioca Službe za ustupanje na korišćenje morskog dobra Andreja Purića i rukovodioca Službe za  kontrolu morskog dobra Srđana Radića.

Na osnovcu tog dokumenta, firma „Karadovo plus“ je u proteklih nekoliko dana izlila potpuno novu veliku armirano-beronsku pontu preko ostataka stare, nelegalne montažne ponte. Inače, u katastru se parcela 610 KO Đuraševiči površine 5.312 metara kvadratnih koja je u vlansištvu države Crne Gore, vodi kao „prirodno neplodno zemljište“ i na njoj nije evidentirano postojanje bilo kavih objekata. Međutim, firma kojoj je Morsko Dobro 2018. ovdje u zakup dalo kupalište duđine 210 metara i površine nešto prkeo 2.000 kvadratam ovdje je sada izgradila nelegalnu novu armirano-betonsku pontu, kao i prizemni objekat ugostiteljske namjene na kopnu.

Danas na gradilistu na kupalistu Kalardovo plusa

Zanimljivo je da je Morsko Dobro „Kalardovu Plus“ dalo saglasnost da „izvrši rekonstrukciju postojećeg mula u cilju spriječavanja opasnosti od ugrožavanja bezbjednosti korisnika kupališta“, iakjko stara nelegalna montažna ponta uopšte nije dio prostora koje pokriva „Kalardovu plus“ iznajmljeno kupalište 9A, već se ona nalazi na zapadnoj granici, ali izvan obuhvata tog kupališta što se može vidjeti i iz grafičkih prikaza tog objekta na sajtu Morskog Dobra.

Iz te državne firme danas do kraja radnog vremena nisu odgovorili na pitanja u vezi sa njibovom odobravanjem izgradnje nove nelegalne armirano-betonske ponte na Kalardovu, kao ni u vezi sa time što su preduzeli da svoje zakupce kojima su ovdje i u obližnoj uvali Brdišta dali u zakup lokacije za privremene objekte u zoni morksog dobra, spriječe u vršenju nelegalnih građevunksih radova na probijanju novih kolskih pristupnih puteva i gradnji obekata u zaleđu izdatih im djelova morske obale.

Imali smo na uvid i u službenu zabilješku koju su kontrolori Morskog Dobra sačinili 25.marta, dan nakon što su bili na sporn oj lokaciji u Kalardovu kada je sa njima tamo bio i sužbenik Sekretarijata za komunalni i inspekcijski nadzor Opštine Tivat Gvozden Balšić.

U zapisniku stoji da je izvršni direktor „Kalardovo plusa“ Marat Marsutov tada informisao da je u toku izrada „glavnog prijekta kojim će korisnik kupališpta nakon pribavljene potrebne dokumentacije započeti investiciona ulaganja u skladu sa projektom“ i da se početak tih radova oćekuje nakon završetka predstojeće turistilčke sezone. Kontrolori Morskog Dobra su u zapisniku uz fotografije stare ponte konstatovali da su „na terenu prisutna znatna oštećenja kupališta te da je ugrođena bezbjednost korisnika kupališta“. U zapisniku stoji da je „ponta potpuno devastirana i oštečena i ista nije bezbjedna za kupače“, iako ona uopšte i n ije u zahvatu kupališta 9A.

 „KALARDOVO PLUS“ VEĆ UNIŠTILO JAVNU INFRASTRUKTURU

Firma kojoj je Morsko Dobro 9.aprila dalo saglasnost za sanaciju nelegalne ponte, šest dana prije toga je izvodeći rnelegalne radove na probijanju puta i širenju platoa za parkiranje vozila u zaleđu kupališta kojeg je zaukila, oštetila javnu infrastrukturu zbog čega su potrošači u ovom dijelu opštine Tzivat bili više sati bez redovnog snabdijevanja vodom.

„Investitor “Kalardovo plus” kod Kalardova je oštetio vodovodnu cijev kojom se snabdijevaju potrošači na Brdištima i Ostrvu cvijeća. Radovi su izvođeni bez potrebne dokumentacije. Ekipa “Vodovoda i kanalizacije” Tivat radila je na otklanjanju nastale štete, a Komunalna policija je konstatovala da će investitor ViK-u izmiriti štetu koja je nastala.”- saopšteno je tada iz tivatskog Sekretarijat za komunalni i inspekcijski nadzor.

GRADONAČELNIK: I “INVESTITORI” I MORSKO DOBRO  DA ZABORAVE NA OVAKVE DILOVE

Gradonačelnik Tivta Željko Komnenovič (NP) rekao nam je danas da je ogorčen onim što se trenutno dešava na Kalardovu ali i u zaleđu i samoj obližnoj uvali Brdišta. On je podsjetio na oštećenja gradske inftastrukture koje je početkom mjeseca prouzrokovalo nelegalno izvođenje radova na prilazu zakupljenom kupalištu firme “Kalardovo plus”, izrazivši duboko razočarenje indolentnošču državne Građevinske inspekcije da spriječi ponovno uznapredovalu besprsvnu gradnju na državnom zemljištu u pojasu morskog dobra u Tivtu.

“Kalardovo plus” sigurno zbog svega ovoga neće dobiti saglasnost našeg preduzeča “Vodovod i kanalutacijua” na projekat koji namjeravaju da realizuju na Kalardovu niti saglasnost za priključak na vodovodnu mrežu, a bez toga oni ne mogu dobiti ni UTU za izradu tog projekta. Pozivam i novi menadžment preduzeća Morsko Dobro da ne nastavlja pogrešnu praksu svojih prethodnika iz DPS-a koji su pojedinom povlašćenim investitorima omogučavali da rade bukvalno što im je volja na bilo kojem dijelu naše obale koji im je zapao za oko.  Opština Tivat će se svim raspoloživim kapacitetima i na svaki mogući način suprostaviti nastavku takve prakse devastiranja i divljačke betonizacije  naše obale, a naći ćemo načina da poznaniju prava privedemo i sve te takozvane investitore koji rade ovakve stvari”- istakao je Komnenović.

Izvor:S.L.

Najčitanije