22.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Grgić odustao od jedrenja do Brazila, oplovit će Korziku i vratiti se Jadranom

Dražen Grgić se iz Šibenika otisnuo na plovidbu života – Foto: V.B. / ŠibenikIN

Šibenski liječnik Dražen Grgić koji se jedrilicom sv. Mihovil na put prema Brazilu uputio početkom listopada kako bi upozorio javnost na sve veći problem onečišćenja mora plastikom, nakon nekoliko problema na moru odustao je od puta prema Brazilu. Ipak, Grgić kaže kako akcija Čisto more Čisto srce ima novu rutu i to oko Sardinije do Korzike i natrag prema Mesini i Jadranu.

– Sveti Mihovil u akciji Čisto more Čisto srce nastavlja dalje, doduše nakon sastanka svih članova posade s kapetanom odlučena je nova ruta oko Sardinije do Korzike i natrag prema Mesini i Jadranu. Naime puno je vremena otišlo u startu zbog vrlo promjenjivih vremenskih prilika i neplaniranih stajanja zbog više sile, tako da će ocean pričekati bolja vremena. I ovo je puno, skoro 800 Nm solo i još cca 1000Nm natrag, za amaterskog jedriličara samo oni koji su probali znaju što znači. Sigurnost prvo, a ruta kako bude vrijeme. Za Čisto more i Čisto srce  nije važna ruta već volja. Potrudite se i Vi da smeće i plastika ne završi u moru – poručio je Grgić na svom Facebooku.

Podsjetimo, Grgić se na more otisnuo 3. listopada, a nedugo nakon što je isplovio iz Šibenika ulovila ga je nevera pred talijanskom obalom koja mu je pokidala jedra pa je neplanirano ostao u gradiću Cariati gdje je doveo brod u red. Također, kasnije se morao ponovno zaustaviti radi popravka dijela jedrilice što je učinio u luci Porto delle Grazie.

Šibenski liječnik planirao je isploviti na blagdan sv. Mihovila, ali planove mu je pokvario mediteranski uragan tako da je na put krenuo 3. listopada. U jedrilicu je spakirao oko jednu tonu tereta, stvari neophodnih za oko mjesec i pol dana plovidbe, oko 300 litara vode i nešto pića za ‘podizanje morala’ te dovoljno konzervirane i dehidrirane hrane.

Najčitanije