33 C
Kotor

Slušaj online radio

Groblje brodova kod Palagruže – Doslovno leže jedan na drugome

Olupine – Palagruža- Foto: HRT / Screenshot

Pokraj Palagruže u samo nekoliko desetaka metara i blizu površine nalazi se pravo groblje brodova – još od pradavnih vremena.

– Fascinantno je kada 4 milje istočno od našeg zadnjeg otoka Palagruže možete zaroniti u podmorje i kad, ne kao podmorski arheolog, već kao turist, uronite u to plavetnilo i naiđete na ostatke brodova koji su jedan na drugome položeni i drijemaju na morskom dnu – govori za HRT prof. dr. Neven Šerić, Ekonomski fakultet u Splitu.

– Osim vrlo lijepih grebena koji su dostupni pogledu s površine, imamo i određeni broj potopljenih brodova odnosno olupina koje su potopljene  pa onda tako privlače pozornost kupača koji slučajno ili namjerno dolaze baš do tih olupina. Nekoliko je lokacija na Jadranu gdje su potopljeni brodovi koji danas mogu biti vrlo atraktivni za podmorsko razgledavanje i to s površine – govori podvodni fotograf i autor knjige Potonulo blago Jadrana, Danijel Frka.

Takva je, primjerice, olupina motornog broda Michelle kod Velog rata na Dugom otoku ili njemačkog desantnog broda u uvali Zavratnice nedaleko Jablanca u Velebitskom kanalu.

– Tamo na jednoj lokaciji je odbačeno sidro od nekoliko tona. To su nekakve specifičnosti koje je teško doživjeti u globalnim okvirima. Šteta je što se kod nas više ne priča o takvim mjestima i što nisu adekvatno predstavljena kao resurs za razvoj specijaliziranih turističkih proizvoda – govori Šerić.

Međutim, Jadran bi mogao postati još atraktivnija destinacija za ronjenje ako bismo počeli primjenjivati praksu nekih europskih zemalja.

– A to je namjerno potapljanje brodova kako bi oni postali podmorske atrakcije. Ne mislim samo na brodove, čak se potapaju i zrakoplovi, tenkovi i druga tehnika koja pod vodom izgleda drugačije i, naravno, privlači neku svoju publiku – ističe Frka.

Zbog svoje čistoće i bistrine, ali i dostupnosti podmorskih atrakcija, Jadran je itekako privlačan i, nazovimo ih, običnim turistima.

– Zbog toga što on ima veliku i lijepu raznolikost u plitkim dijelovima našeg mora, on je privlačan i za ljude koji samo s maskom, perajama i dihalicom traže neke svoje podmorske avanture – govori Frka.

Izvor:HRT

Najčitanije