7 C
Kotor

Slušaj online radio

Vladina komisija danas u posjeti Institutu Igalo – Štrajk poslednja linija odbrane Instituta

Institut Igalo-druga-faza

Vladina komisija za rešavanje statusa Instituta “Dr Simo Milošević” danas će boraviti u posjeti ovoj zdravstvenoj instituciji čiji se zaposleni spremaju za štrajk jer im se duguju tri plate. Vladinu delegaciju predvodiće ministar Vojislav Šimun i predsjednik komisije Srđan Pavićević.

Vladina komisija ranije je najavila da čine sve što je u njihovoj moći da nađu rješenje za prvi korak za spas Instituta “Igalo”.

Oni su istakli da bi najbrže rješenje za Institut bilo da se postigne dogovor sa stečajnom Agencijom iz Beograda oko vraćanja duga. Jer, novac koji je namijenjen Institutu “Igalo” postoji, ali nema načina da se on prebaci, osim ako se ne postigne dogovor da Agencija deblokira račun pod određenim uslovima.

Predsjednica Sindikata ustanove Marija Obradović istakla je da će nakon posjete zaposleni znati kakva će biti sudbina Instituta, te da oni nisu željeli štrajk.

– Sindikat će početi sa štrajkom 25. marta i biće po principu minimalnog procesa rada, te će podrazumijevati obustavu daljeg prijema pacijenata sem dječijeg odjeljenja, kao i rad sa pacijentima koji se u toku štrajka zateknu u Institutu. Ukoliko Vlada nađe rešenje, naravno da ćemo odustati od štrajka. Mi se kao zdravstveni radnici i nadamo da će Vlada naći rešenje u narednih sedam dana, prvenstveno da se isplate zaostale zarade, te da se riješi problem Jugobanke. Ukoliko do toga dođe, mi ćemo sa zadovoljstvom odustati od štrajka, jer ni nama ni pacijentima nije u interesu štrajk. Ipak, to je nužna mjera koju moramo da primijenimo u ovoj situaciji – kazala je Obradović.

Štrajk svih zaposlenih najavljen je za 25. mart, a prethodne sedmice sektor ugostiteljstva je započeo sa obustavom rada, odnosno skratili su vrijeme usluživanja obroka pacijentima i ukinuli su pružanje jednog od dva predviđena obroka. Ugostiteljski sektor je poručio Vladi da im je dosta njene dinamike i ispraznih izjava “Institut svima važan”.

Najčitanije