11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Gruzija odustaje od novog zakona o “stranim agentima”, nakon dva dana nasilnih protesta

Protesti u Gruziji Foto: Irakli Gedenidze / REUTERS

Gruzijska vladajuća stranka Gruzijski san saopštila je da odustaje od prijedloga zakona o “stranim agentima”, nakon dva dana nasilnih protesta protiv njega.

Vladajuća stranka navodi u priopćenju da bezuvjetno povlači prijedlog zakona u nastojanju da se smanje sukobi u društvu.

U izjavi se navodi da su nakon konzultacija zastupnika parlamentarne većine priznali kako je prijedlog zakona, koji je ovoga tjedna prošao prvo čitanje, izazvao kontroverze u društvu. Stoga je odlučeno da se bezrezervno povlači, navodi AP.

– Inicijativa je predstavljena u negativnom svjetlu, a određeni dio stanovništva doveden je u zabludu, stoji među ostalim u priopćenju.

Autori prijedloga zakona rekli su da je on potreban za transparentnost rada onih subjekata koje financiraju predstavnici stranih država. Protivnici su pak kazali da su prijedlog zakona vidjeli kao potencijalnu opstrukciju gruzijske namjere da se pridruži NATO-u i Europskoj uniji.

Gruzijska predsjednica Salome Zurabishvili kazala je u razgovoru za CNN kako nema potrebe za ovim zakonom, da ga nitko nije ni tražio te da je Europa njihova budućnost.

Delegacija EU-a u Gruziji objavila je tweet u kojem navodi da pozdravlja najavu vladajuće stranke o povlačenju prijedloga zakona o “stranim agentima”.

“Potičemo sve političke čelnike u Gruziji da nastave proeuropske reforme, na uključiv i konstruktivan način i u skladu s dvanaest prioriteta Gruzije za postizanje statusa kandidata”, navodi delegacija EU-a.

U glavnom gradu Tbilisiju jučer su, drugi dan zaredom, prosvjedovale tisuće ljudi protiv novog zakona o “stranim agentima” za koji neki kažu da miriše na ruski autoritarizam. Prijedlogom zakona zahtijevalo bi se od organizacija koje primaju više od 20% sredstava iz inozemstva da se registriraju ili bi se suočile s kaznama.

Prosvjednici su kazali da prijedlog zakona oponaša ruski zakon koji se od 2012. koristi za ušutkavanje neslaganja.

Antiruski osjećaji u Gruziji su jako izraženi nakon dugogodišnje ruske potpore dvjema separatističkim regijama i kratke ruske invazije na zemlju 2008. Gruzija je nekoć bila dio bivšeg Sovjetskog Saveza kojim je dominirala Rusija i mnogi Gruzijci žele da njihova zemlja bude dio Europske unije. Mnogi Gruzijci također podržavaju Ukrajinu, koja se bori protiv invazije ruskih snaga koja traje više od godinu dana.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije