15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Bokeljska vodovodna preduzeća zajedno rade na rješavanju problema – satelitsko snimanje kvarova na cjevovodima

Sastanak-vodovodnih-preduzeca – foto RTHN

Na inicijativu novskog Vodovoda u sali SO Herceg Novi juče je održana je prezentacija satelitskog snimanja vodovodnih mreža sa detekcijom gubitaka, odnosno kvarova na vodovodnoj mreži. Prezentaciji su pored predsjednika Opštine Herceg Novi Stevana Katića sa saradnicima i menadžmenta ViK-a, prisustvovali i predstavnici opština i vodovodnih preduzeća Tivta i Kotora, saopštili su iz Vodovoda.

Na prezentaciji je predstavljen i Komunalni informacioni sistem, koji obuhvata daljinsku detekciju i geo-informacione sisteme. Prezentaciju ovih procesa predstavili su Bostjan Kocar (Kolektor Sisteh Ljubljana) i Miloš Radanović (BeoExpert Design Beograd).

Satelitsko snimanje predstavlja korišćenje satelita koji se kreću u kontinuiranoj orbiti koristeći područje za podzemni prodor talasa koji detektuju sve vrste cjevovoda i protok vode, sa prikazima svih kvarova na samim cjevovodima. Na osnovu satelitskog snimka biće izrađen Master plan vodovodne mreže sa lokacijama kvarova, na osnovu čega će biti moguće planirati i obavljati sanaciju kvarova po prioritetima.

S obzirom da satelitski snimak obuhvata veliko područje u jednoj slici, vodovodi svih bokeljskih opština su postigli načelni dogovor da zajedno učestvuju u troškovima samog snimanja, a da svaki vodovod radi samostalni master plan za svoju mrežu.

Tokom sledeće sedmice biće održan zajednički sastanak predstavnika vodovodnih preduzeća Tivta, Kotora, Budve i Herceg Novog, gdje će biti razmatrani svi vidovi saradnje koji su planirani u sledećem periodu. Pored satelitskog snimanja, tema razgovora biće i izrada geo-informacionog sistema vodovodne i kanalizacione mreže, koja obuhvata terensko snimanje šahtova kao i lasersko snimanje mreže specijalizovanim dronovima za geodeziju, mapiranje i forogrametriju. Svrha izrade geo-informacionog sistema je geopozicioniranje objekata i formiranje geometrije mreže da bi se formirala jedinstvena baza podataka, a potom i izrada hidrauličkog modeliranja komunalnog sistema, čime će se omogućiti kompletan uvid u stanje mreže (vodovodne i kanalizacione) i na osnovu toga formiranje predloga za sanaciju, rekonstrukciju i izgradnju komunalne mreže i objekata, čime će na kraju biti smanjeni gubici i broj kvarova na mreži. Izrada hidrauličkog modela komunalne mreže omogućiće višestruke analize, kao što su analize potrošnje vode u sistemu, mjernih zona, visinskih zona, gubitaka vode kao i utroška električne energije.

Predložene aktivnosti će rezultirati investicionim predlozima za modernizaciju i unapređenje komunalne mreže, njenu digitalizaciju i mapiranje problema. Sve navedene aktivnosti su bitne jer pored smanjivanja gubitaka i bolje iskorišćenosti resursa, takođe su i osnov za apliciranje za odobravanja projekata kod EU i međunarodnih fondova koji su predviđeni za pomoć u očuvanju prirodnih resursa, saopšteno je iz hercegnovskog Vodovoda.

Izvor:RTHN

Najčitanije