9.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Gugi: Imamo sve papire da kopamo pijesak na Pržnoj – Morsko dobro: nemaju našu saglasnost

Bager u moru Plavi Horizonti – foto Opština Tivat

Radovi na iskopavanju pijeska iz akvatorijuma uvale Pržna u Krtolima kod Tivta i korišćenju tog materijala za ravnanje plaže kupališta Plavi horizont koje je prije nekoliko dana izvodila budvanska građevinska kompanija “Gugi Commerce”, vršeni su bez saglasnosti Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore.

Potvrđeno je to juče “Vijestima” iz menadžmenta Morskog Dobra uz napomenu da je  u sklopu svojih redovnih aktivnosti, Služba za kontrolu i održivi razvoj zone morskog dobra 28.marta izvršila kontrolu na području opštine Tivat, lokacija Pržno i sačinila službenu zabilješku.

“Službenom zabilješkom je konstatovano da je korisnik kupališta 12A1 i 12A2 iz Atlasa crnogorskih plaža i kupališta za opštinu Tivat za period od 2019-2023. godine, kompanija “Qatari Diar Hotel and Property Investment Montenegro”, obavlja radove na pripremi kupališta za sezonu. Navedeni radovi su podrazumjevali utovar pijeska iz mora, te istovaranje istog na predmetnim kupalištima uz korišćenje bagera i teretnog motornog vozila. Navedeni radovi su obavljani bez saglasnosti Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore.”- rečeno je “Vijestima” u ovom JP.

Morsko Dobro je na osnovu navoda iz službene zabilješke svojih kontrolora, uputilo zahtjev za vršenje inspekcijskog nadzora Upravi za inspekcijske poslove  – Odsjeku za ekološku inspekciju i Sekretarijatu za inspekcijski i komunalni nadzor opštine Tivat.

Tivatska Komunalna isnpekcija je pet dana prije reagovanja kontrolora Morskog Dobra, po prijavi građana da se na kupalištu Plavi horizont u moru nalazi bager, 23.marta izašla na lice mjesta i tom prilikom zatekla bager u moru koji je vršio utovaranje sitnog pijeska iz vode u zapadnom dijelu akvatijuma uvale Pržna, u specijalno teretno motorno vozilo. Uslijed toga je, kako je saopšteno iz Opštine Tivat “došlo i do obimnog zamućenja vode”, a  Komunalna inspekcija je evidentirala da se iz mora izvađeni pijesak zatim istovarao na obalu, “u cilju ravnanja plaže”.

Inspekcija je utvrdila da radove vrši građevinska kompanija “Gugi Commerce” iz Budve. Sa nalazima svoje kontrole, Sekretarijat za inspekcijski i komunalni nadzor Opštine Tivat je prijavu građana, zajedno sa fotografijama sa lica mjesta, proslijedio je 23.marta na dalje postupanje Upravi za inspekcijske poslove, Ekološkoj, kao i Inspekciji za vode, radi preduzimanja mjera iz svoje nadležnosti. Ove državne inspekcije se do danas međutim, nisu tim povodom oglašavale.

Reagujući na saopštenje koje je medijima dostavila Opština Tivat iz kompanije “Gugi Commerce” čiji je vlasnik pravosnažno osuđivani pripadnik budvanske organizovane kriminalne grupe Svetozara Marovića, kontroverzni biznismen Branislav –Gugi Savić, saopštili su da je riječ o “pretencioznim tvrdnjama novinara”.

“Novinaru je glavni cilj (stiče se utisak i uža specijalnost) a što se pokazalo proteklih godina, da neprovjerenim i netačnim informacijama narušava poslovni ugled “Gugi Commerce” doo i ostalih privrednih društava koja posluju na Crnogorskom primorju, a naročito u Boki Kotorksoj.”- rečeno je iz te kompanije, juz napomenu da se radovi na Plavom horizontu ne vrše po nalogu te kompanije, već da je nju kao izvođšača angažovao zakupac tog kupališta.

“Posjedujemo svu neophodnu dokumentaciju kao i ugovor sa zakupcem plaže, čiji sadržaj zbog klauzule o povjerljivosti informacija ne smijemo još uvijek objaviti. Za sada možemo samo reći da su to radovi na uređenju plaže koji se izvode decenijama. Radovi na uređenju plaže prije turističke sezone se izvode da bi se na kvalitetan način sačekala ljetnja turistička sezona i gosti koji dolaze.”- rekli su iz “Gugi Commerca” Radio Tivtu.

Ispostavilo se međutim, da zakupac plaže i izvođač radova na kopanju morskog dna bagerom, nemaju saglasnost Morskog Dobra za te aktivnosti, te je to preduzeće koje u ime države upravlja ovim resursom, zatražilo intervenciju nadležne državne inspekcije. Iz Morskog Dobra “Vijestima” su na pitanje ko je zvanični zakupac ovog kupališta kazali da je to kompanija “Qatari Diar” i da JPMD “do ovog momenta nije dalo saglasnost da se kupalište Plavi horizont  da u podzakup trećem licu za 2022.godinu.”

“Gugi Commere” inače, već na podrčjju opštine Tivat ima pozamašnu “istoriju” sličnih nelegalnih građevinskih aktivnosti u akvatorijumu Tivatskog zaliva i gradnji bespravnih objekata u pojasu morskog dobra. Vlasnik ove kompanije Branislav –Gugi Savić, jedan od aktera budvanskih kriminalnih afera koje je istraživalo i procesuiralo Specijalno državno tužilaštvo. Savić  je prije par godina, nakon pet mjeseci provedenih iza rešetaka, izašao iz Istražnog zatvora u Spužu, jer se  nagodio  sa specijalnim tužiocem da prizna krivicu u višemilionskim malverzacijama u Budvi. Savić, kum nekadašnjeg gradonačelnika Budve i  nekadašnjeg ključnog svjedoka  saradnika u budvanskim korupcionaškim aferama, pokojnog Rajka Kuljače, po tom sporazumu trebao je da nadoknadi milionsku štetu Opštini Budva. Firma “Gugi commerc”  bila  je angažovana na izgradnji koncertnog platoa na  Jazu. Vještaci tužilaštva  su u tom poslu utvrdili štetu od 2.100.000 eura. Savić je navodno priznao krivicu i u poslu gradnje  donjeg bulevara od gradske Pošte do Jadranskog sajma. U tom poslu Opština je oštećena za 3.706.140,57 eura, a u trećem sumnjivom poslu – gradnja seoskog puta ka   Krapini, šteta je 1.150.457,67 eura.

Izvor:S.L.

Najčitanije