12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Gugi na Opatovu počeo hotel bez prijave gradnje, u idejnom riješenju predvidio i pontu koje nema

Juče na gradilištu novog hotela na Opatovu

Kompanija “Gugi Commerc“ iz Budve počela je da bespravno izvodi građevinske radove na izgradnji butik-hotela na zemljištu u vlasništvu te kompanije u tivatskom naselju Opatovo.

Firma kontroverznog budvanskog biznismena Branislava-Gugija Savića počela je sa iskopom zemljišta za temeljnu jamu novog hotela bez podnešene prihjave građenja resornom  Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, a što je zakonska obaveza prije početka bilo kakvih građevinksih radova.

Mehanizacija i kamioni „Gugi Commerca“ već par dana kopaju i odnose zemlju sa gradilišta na Opatovu na kojem nema ni zakonom obevezne informacione table sa osnovnim podacima o objektu, investitoru, projektantu, nadzoru i dokumentaciji podnešenoj Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma. Zbog toga je u prethodna dva dana reagovala Komunalna policija Optin Tivat i evidentirala stanje na terenu, a načelnica Sekretarijata za komunalni i inspkecijski nadzor Opštine Tivat Jelena Šćekić (NP) lično je juče sa svim što s e dešava na terenu upoznala koordinatora Građevinske inspekcije Uprave za inspekcijske poslove Crne Gore jer je taj porgan jedini nadležan da kontroliše i zaustavi bespravnu gradnju.

Idejno riješenje za novi butik –hotel na Opatovu u vlasništvu budvanskog biznismena Savića, uradila je kompanija „Business Art“ iz Podgorice na čelu sa arhitektom Mladenom Krekićem, On je ovdje na dvije katastarske parcele ukupne površine  718 kvadrata projektovao objekat spratnostu Su+P+2+Pk ukupne bruto građevinske površine 718 kvadrata, ne računajuči suterensku etažu koja ne ulazi u obračun površina. Sa njome, novi objekat bi imao ukupno 1.025 kvadrata površine.

Kako piše u idejnom rješenju  na koje je glavni državni arhitekta dao saglasnost još u februaru ove godine, hotel će imati 41 dvokrevetnu smještajnu jedinicu visokog komfora, kao i dva luks apartmana sa pogledom na tivatski akvatorijum Bokotorskog zaliva.Recepcija i restoran predstavljaju jednu cjelinu, s obzirom na kapacitet i namjenu objekta. Na prizemnoj etaži se nalazi terasa koja pripada restoranu, kao i servisne prostorije (kuhinja i toaleti). U okviru hotela pored restorana predviđen je fitnes i spa centar, sa teretanom, finskom saunom, turskim kupatilom otvorenim bazenom dimenzija 15 x 8 metara. U okviru hotela nalazice se i teniski teren, dječija igraonica, multimedijalna sala za organizovanje simpozijuma kapaciteta 68 posjetilaca. U sastavu hotela predviđena je i podzemna garaža sa 25 parking mjesta-  navodi se u idejnom rješenju. Zanimljivo, u grafičkim prikazima novog objekta u idejnom riješenju, već je nacrtana i manja marina- pristanište za jahte na plutajučim pontonima u moru ispred novog hotela, na mjestu gdje trenutno nema nikakvog takvog objekta na obali.

Ovo upućuje na to da Savić koji se već oglušio o zakon i bespravno započeo radove na hotelu,  namjerava da nakon izgradnje tog objekta, postupi na način sličan onom na koji je već radio prije nepunih deset godina na drugog lokaciji na Opatovu, stotinjak metara dalje u pravcu Lepetana. Tamo je on prvo sa gornje strne magistrale podigao par velikih stambenih zgrada u kojima je prodao stanove ili iznajmnljivao apartmene, a potom preko puta zgrada, ispod magistrale u moru, Savić je napravio nelegalnu pontu kao kupalište za vlasnike stanova i korisnike svojih apartmana.  U očitom sadejstvu sa tadašnjim DPS rukobvodstvom JP Morsko Dobro koje se “pravilo ludim”, a potom čak sa Gugijem napravilo i ugovor o postavljanju privremenog objekta – kupališta na nelegalno sgrađenoj ponti, te nezainteresovanošću Opštine Tivat da spriječi nelegalno nasipanje i zaposjedanje mora, Savić je  uspio da ovdje napravi novu veliku pontu. Mehanizacija i kamioni “Gugi Commerca” su prvo pod okriljem noči, a potom javno i usrted dana, ovdje dovozili kamen i pijesak i istovarali ga u more između dviju postojećih starih pionti ispred kuća staromještanskih porodica Bergama i Tomičića, da bi potom Gugijevi mikseri za beton na očigled svih ispekcija, dirketno sa magistrale nalivali novi obalni zid i betonsku ploču nove ponte. Sve to odvijalo se pred očima građevinske inspekecije kojoj je tada na čelu bio visoki funkcioner DPS-a Božidar Vuksanović, a koja zbog  nije sankcionisala Gugi Commerc niti naložila uklanjanje nelegalno napravljene ponte.

Inače, Branislav –Gugi Savić, jedan od aktera budvanskih kriminalnih afera koje je istraživalo i procesuiralo Specijalno državno tužilaštvo. Savić  je prije par godina, nakon pet mjeseci provedenih kiza rešetaka, izašao iz Istražnog zatvora u Spužu, jer se  nagodio  sa specijalnim tužiocem da prizna krivicu u višemilionskim malverzacijama u Budvi. Savić, kum nekadašnjeg gradonačelnika Budve i  nekadašnjeg ključnog svjedoka  saradnika u budvansim korupcionaškim aferama Rajka Kuljače, po tom sporazumu trebao je da nadoknadi milionsku štetu Opštini Budva. Firma “Gugi commerc”  bila  je angažovana na izgradnji koncertnog platoa na  Jazu. Vještaci tužilaštva  su u tom poslu utvrdili štetu od 2.100.000 eura. Savić je navodno priznao krivicu i u poslu gradnje  donjeg bulevara od gradske Pošte do Jadranskog sajma. U tom poslu Opština je oštećena za 3.706.140,57 eura, a u trećem sumnjivom poslu – gradnja seoskog puta ka   Krapini, šteta je 1.150.457,67 eura.

LAKRDIJA PRED LOKALNE IZBORE NIJE SPRIJEČILA PODIZANJE NELEGALNE PONTE

Opatovo – foto Boka News

Izgradnju nelegalne ponte na Opatovu koju je Savić nasipanjem mora kamenjem i piiueskom iz svojih kamiona, počeo 2012.godine pred lokalne izbore u Tivtu, tada je dovela do svojevrsne javne lakrdije koju je DPS koristio za predizborne potrebe. Naime, pod  pritiskom javnosti tada je, u sred kampanje za lokalne izbore 2012. u Tivtu, država ipak reagovala pa je Vodoprivredna inspekcija naložila uklanjanje nasutog materijala iz mora, što je učinjeno o trošku svih poreskih obveznika, a inspektor je zbog nelegalnog nasipanja mora, podnio krivičnu priojavu protiv „N.N. lica“,  iako su svi vidjeli da upravo Gugijevi kamioni istovaruju taj materijal u more

Tadašnji premijer Igor Lukšić (DPS) koji je 28.marta 2012. boravio u radnoj posjeti Tivtu je komentarišući nelegalno nasipanje mora na Opatovu, poručio da „država neće nikome dozvoliti da se sa njom ruga“.

“Mislim da je neophodno da se u komunikaciji predsjednika Opštine, resornih ministara i inspekcija apsolutno reaguje, do kraja rasvijetli i sankcioniše onaj ko nešto radi protivno zakonu.”- poručio je Lukšić.

Samo par godina naklon što su izbori prošli, a krivična prijava podnešena protiv N.N. lica, “Gugi commerc” je ponovno nasuo nelegalnu pontu na kojoj je napravio kupalište za vlasnike stanova u dvije stambene zgrade što ih je budvanska firma u međuvremenu podigla u neposrednoj blizini, sa gornje strane magistrale na Opatovu.

Izvor:S.L.

Najčitanije