25 C
Kotor

Slušaj online radio

H. Novi – Evidentan manjak dolazaka turističkih brodova

Herceg - Novi - foto Boka News
Herceg – Novi – foto Boka News

U Agenciji za gazdovanje gradskom lukom zadovoljni su početkom nautičke sezone i najavama za period od jula do oktobra, mada je evidentan manji broj dolazaka turističkih brodova.

Kako je za RTHN kazao direktor Božo Ukropina, ukoliko sezona nastavi postojećom dinamikom, bilans će dostići oko 80 odsto ostvarenog u rekordnoj, 2019. godini, što će Agenciji pomoći da izađe iz dugovanja i ponovo postane likvidna.

“Počeo je jul, počinje i taj špic, odnosno centralna dešavanja, kako kod nas u Crnoj Gori, tako i u okruženju i nadamo se da nećemo biti nezadovoljni. U julu, avgustu, a posebno u seprembru, koji naglašavam, jer tada je cijena čartera niža, pravimo najveće prihode. Septembar, ako je lijepo vrijeme, čak i oktobar, sjajni su mjeseci za nautičare”, naveo je Ukropina.

Agencija je finansijske probleme zapala tokom pandemije, podsjetio je Ukropina i dodao da je preživjela samo uz pomoć lokalne uprave.

“Korona se kod nas pojavila u martu, aprilu, pa smo bili zatvoreni. Nekako smo, uz pomoć svojih sredstava, uspjeli da se finansiramo do oktobra. Nakon te sezone kada je bilo zatvaranje, nijesmo mogli, pa smo 2021. i prošlu godinu preživljavali uz pomoć Opštine Herceg Novi. Nadamo se da ćemo sada sanirati neka svoja dugovanja i naplatiti potraživanja prema nama, a dešavaju nam se dolasci plovila, što nas hrabri da ćemo ovu godinu biti pozitivni”, rekao je Ukropina.

Usluge gradske luke kroz čarter rezervacije koriste jedrilice i katamarani od deset do 18 metara i turistički brodovi iz okruženja dužine od 20 do 35 metara. Prije korone, kako je naveo Ukropina, u Gradsku luku dolazilo je čak devet turističkih brodova, sada ih je svega tri ili četiri.

Herceg Novi – foto Boka News

“To je pokazatelj ili da klijentela u hotelima nije ona koja je dolazila ranije, a nedostaje to istočno tržište, odnosno gosti iz Rusije i Ukrajne, što je evidentno, a znamo zbog čega, nažalost, ili ova sezona još nije u zamahu u kojem treba da bude. Uspjevamo nekako sa klijentima, koje imamo na nekom dužem boravku i čarterom, koji je ove godine zaista lijepo krenuo, nadomjestimo taj nedostatak. Nadam se da ćemo u tome uspjeti”, kazao je Ukropina.

Gradska luka, kako je rekao, nije konkurentna lukama u Porto Montenegru, Porto Novom i Lazurama, a problem predstavlja i neriješen pravni status. Međutim, lokacija je benefit koji bi mogao da potisne svu konkurenciju, ukoliko bi se problemi riješili.

Izvor:Mina

Najčitanije