12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

H. Novi – Komunalci uklanjaju zaražene palme, za sada “preživjele” injektirane

Injektiranje palmi – foto RHN

Ekipe Komunalno-stambenog  preduzeća angažovane  su na čišćenju, orezivanju palmi na javnim površinama u Herceg Novom.

Prema riječima rukovodioca sektora zelenila Vanje Spaić, nastavljaju se intezivne aktivnosti na uklanjanju  palmi. Tokom septembra  uklonjene su 34 zaražene palme na području Opštine Herceg Novi.  Prije svega, one kojima nije bilo spasa od crvenog “surlaša”. U prethodnom periodu  uklonjene su palme u naseljima, na Crvenom krstu, Partizanskom putu, u  Orjenskom  bataljonu,  na  području  Igala. Samo je kod zgrade Centra bezbjednosti  uklonjeno  sedam palmi. Nametnik je i dalje aktivan.

– Ovo je period u kojem dolazi do kulminacije napada “ surlaša”. Zaražene su i palme na kojima je bila primjenjena metoda dendrohirurgije.  Neke  su se  obnovile,  ali su ponovo napadnute  i one se moraju ukloniti.  Od pojave “surlaša” obavljena je dendrohirurgija na 70- tak palmi. Koliko stižemo, na sve strane tretiramo palme. Zaposleni su preopterećeni  obimom poslova, objasnila je Spaić.

U  organizaciji Komunalno – stambenog  preduzeća, od početka  godine uklonjeno je ukupno oko 70 palmi na javnim i privatnim površinama ,koje su oni radili. Smanjen je broj palmi na kojima se primjenjuje  hemijsko tretiranje klasičnim prskanjem. Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja povjerilo je  firmi “Zožeta” iz Herceg Novog da obave  postupak  injektiranja, odnosno, ubrizgavanja insekticida u srž  palmi.

Prema riječima vlasnika  Garden centra i poljoprivredne apoteke “Zožeta” Zorana Jančića, od početka primjene u avgustu, injektirano je ukupno 430 palmi u svim opštinama na Crnogorskom primorju, od čega 124  u Opštini Herceg Novi.

– Sve tretirane palme ovom metodom su ostale zdrave . Rezultati su za sada dobri, ova  metoda se pokazala kao efikasna u suzbijanju “surlaša”. Nadamo se da će tako i ostati. U potpunosti smo realizovali  Akcioni plan za sprovođenje fitosanitarnih mjera u cilju suzbijanja crvenog palminog surlaša,  potvrdio nam je Jančić.

Injektiranje se obavlja dva puta godišnje i biće ponovljeno početkom aprila naredne godine. Odrađene su palme u Parku Boka, luci Škver, kod Carine u Zelenici, Omladinskom parku u Igalu, kod kružnog toka, palme u krugu Bolnice u Meljinama, Instituta u Igalu i drugim lokacijama.

Podsjećamo, preparat “revive” nabavljen je iz švajcarske kompanije “Sindženta”.  Riječ je o namjenski napravljenom insekticidu u cilju suzbijanja crvenog  palminog “surlaša”.

– Na palmama prave četiri otvora  dubine od 15 do 30 cm,  promjera 6 mm i posebnom spravom injektorom preparat  se ubrizgava pod pritiskom od dva bara.  Po palmi je potrebno  50 ml tog preparata. Nakon ubrizgavanja stavljaju se čepići kako ne bi došlo do zaraze, potom se sredstvo apsorbuje do krune palme, gdje je leglo larvi  i gdje se insekt razmnožava, objasnio je Jančić.

On napominje da “revive” uništava larve “surlaša”, a ne odrasle jedinke. Kad djeluje nema reprodukcije opasnog insekta, koji je desetkovao populaciju palmi.

/V.S./

Izvor:Radio HN
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije