16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

H. Novi – Nakon 10 godina dozvola za deponju Duboki do?

Deponija Duboki do biće namijenjena za deponovanje komunalnog otpada samo sa područja opštine Herceg Novi i ne može se koristiti kao regionalna za više opština, navedeno je u eleboratu

Duboki do

Projekat sanitarne deponije Duboki do konačno bi, nakon 10 godina, mogao početi sa realizacijom, jer je Opština Herceg Novi podnijela zahtjev za davanje saglasnosti na inovirani Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu. Investitor elaborata je Opština, obrađivač Ekoboka projekt.

Podsjetićemo da je još prije deceniju Opština Herceg Novi ispunila uslove za početak gradnje sanitarne deponije Duboki do, ali je još uvijek u postupku dobijanja građevinske dozvole, jer Ministarstvo održivog razvoja i turizma duže od tri godine od pozitivne presude ne daje zeleno svjetlo.

Naime, Ministarstvo održivog razvoja i turizma je 28. septembra 2020. godine donijelo rješenje kojim odbijaju zahtjev hercegnovske opštine za izdavanje građevinske dozvole, obrazlažući da je istekla važnost ekološke saglasnosti Agencije za zaštitu životne sredine, te da nije urađena lokalna studija lokacije za sanitarnu deponiju.

Opština je uložila tužbu Upravnom sudu na ovo rješenje navodeći da je odbijajuće rješenje stiglo u trenutku kada se u Agenciji za zaštitu životne sredine nalazio urađeni Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu.

Svih ovih godina hercegnovska opština je bila primorana da komunalni otpad odvozi na deponiju Možura, na teritoriju opštine Bar, što, kako ističu, grad košta 50.000 eura mjesečno.

Sada je u inoviranom, u odnosu na prvobitni Elaborat iz 2013. godine, u većem obimu opisan inženjersko-geološki i hidrogeološki sklop, uz sprovedena nova hidrogeološka ispitivanja radi uspostavljanja dobrih parametara o poznavanju tokova podzemnih voda, što je bila i osnovna prepreka u dobijanju građevinske dozvole u minulom periodu.

LSL Duboki Do
LSL Duboki Do

– Cilj izrade Elaborata procjene uticaja na životnu sredinu je da, nakon brojnih studija i istraživanja, procijeni glavni projekat izgradnje sanitarne deponije na datoj lokaciji sa stanovišta zaštite životne sredine i eventualnih, negativnih uticaja sanitarne deponije Duboki do na okolni prostor, kao i djelovanje prirodnog okruženja na nju, uz analiziranje higijensko-bezbjednosnog stanja zaposlenih na lokaciji, tokom izgradnje i tokom funkcionisanja – precizirano je u elaboratu u kom je, između ostalog, istaknuto da će deponija Duboki do biti namijenjena za deponovanje komunalnog otpada samo sa područja opštine Herceg Novi i ne može se koristiti kao regionalna za više opština, te da će postojeće smetlište Tisove grede biti stavljeno van funkcije.

– Na osnovu Studije izvodljivosti i Idejnog rješenja, sanitarna deponija Duboki do omogući će deponovanje 398.000 tona otpada, ukupne zapremine do 505.000 m3, a zajedno sa pokrivnim materijalom 606.000 m3 na kraju funkcionalnog perioda, računajući sa prosječnom gustinom otpada od 0,7 t/m3. Površina čitavog zahvata lokacije Duboki do je 143.619,29 m2, od toga je namijenjeno za obradu, sanaciju i skladištenje otpada 122.627 m2, a za specijalne namjene, zaštitni pojas 16.618 m2 – piše u rezimeu inoviranog elaborata.

Odlaganje otpada na ovoj deponiji predviđeno je za period od 20 godina. Nakon prestanka aktivnog funkcionalnog perioda, slijedi zatvaranje deponije zemljanim materijalom i u toku perioda od 30 godina čuvanja deponije, što je dugoročni proces rekultivacije tla.

Kao značajna prepreka realizaciji projekta navodi se nepostojanje Državnog plana upravljanja otpadom za period nakon 2020. kao i nepostojanje Plana upravljanja otpadom za Opštinu Herceg Novi nakon 2020. godine. Oba ova plana moraju hitno da budu donesena.

Javna tribina o inoviranom elaboratu trebalo bi da se održi 19. marta.

/K.M./

Izvor:Dan

Najčitanije