8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

H. Novi – obilježena 81. godišnjica pogibije narodnih heroja Spasića i Mašere

Foto Opština Herceg Novi

Polaganjem vijenaca na gradskom groblju na Savini u nedjelju 17. aprila, obilježena je 81. godišnjica pogibije narodnih heroja Milana Spasića i Sergeja Mašere.

Vijence su položili predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi Ivan Otović sa Slobom Novakovićem, Đokom Zlokovićem i Božom Šerovićem ispred Hercegnovskog Saveza boraca Narodne Republike Hrvatske 1941-1945.

Kada je u aprilu 1941. izbio rat, Spasić i Mašera su služili u Boki Kotorskoj, na jugoslovenskom razaraču “Zagreb”. Italijani su u zaliv ušli 17. aprila, a potom je naređeno da se brodovi napuste. Spasić i Mašera odlučuju se na herojski čin prkosa i protesta protiv fašističke okupacije i raspada Jugoslavije – izazivajući eksploziju koja je uništila brod i odvela ih u smrt.

Uspomenu na Spasića i Mašeru evocirao je dr Đuro Musić, član Upravnog odbora opštinske organizacije Saveza boraca, dok je Otović posebno ukazao na prkos heroja koji nisu htjeli da „Zagreb udari na svoje ljudi i sugrađana.”

– Bili su spremni da ginu za ideju za šta su položili svoje mlade živote i zato uvijek treba da se sjećamo tog veličanstvenog primjera hrabrosti i herojstva, rekao je Otović.
Milan Spasić je rođen 1909. godine u Beogradu, a Sergej Mašera 1912. godine u Gorici. Spasić je sahranjen na Savini, a Mašera u Sloveniji. Za narodne heroje proglašeni su 1973. godine i jedini su proglašeni nacionalnim herojima socijalističke Jugoslavije zbog djela počinjenog u Vojsci Kraljevine Jugoslavije. U našem gradu, na Savini, jedna ulica nosi njihovo ime.

Najčitanije