23.9 C
Kotor

Slušaj online radio

H.Novi – zakupci lokacija u zoni morskog dobra traže isti tretman kao i prema zakupcima u Budvi

Igalo

Zakupci lokacija u zoni morskog dobra u hercegnovskoj opštini čiji objekti nisu ušli u Plan privremenih objekata za period od 2019. do 2023., traže od Ministasrtva održivog razvoja i turizma  da  se prema njima odnose na isti način kao i prema zakupcima u opštini Budva i omoguće im rad do 1. oktobra ove godine. Riječ je o pet lokacija  od kojih su tri u Igalu.

U Plan nije ušao i objekat   brze hrane „Maks“ koji radi već dvije decenije u Igalu, a zakupac te lokacije Milena Ivanović kazala je da je ministar Pavle  Radulović  u nekoliko navrata u sredstvima javnog  informisanja, isticao da će objekti ispod pošte u Budvi, odnosno šest  diskoteka i 14 objekata privremenog karaktera ugostiteljske i trgovačke  namjene, ostati još ovu turističku sezonu, odnosno do 1.oktobra.  Sa današnje konferencije za novinare ona je uputila apel i molbu MORT-u i drugim nadležnim organima u CG da se čuje i glas  građana Herceg Novog,  zakupaca lokacija  u zoni morskog dobra.

-Opština Herceg Novi je, postupajući po predlogu  MORT-a i  poštujući član 116 stav 4  Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata,  uputila dopis MORT-u, u kojem  traži da  dozvoli rad na pet lokacija u zoni Morskog dobra u hercegnovskoj opštini takođe  do 1.oktobra ove godine. Opština je za tih pet lokacija  22. aprila dala saglasnost za razliku od opštine Budva, koja to nije uradila – rekla je Ivanović.

Zakupci lokacija u zoni morskog dobra, kaže Ivanović,  su svjesni da privremene objekte moraju ukloniti ali smatraju da su dovedeni pred svršen čin i da im je ostavljen kratak rok bez mogućnosti dogovora ili nekog kompromisnog rješenja.  Obavještenja o uklanjanju objekata dobili su u februaru. Tako su i informisani da njihovi objekti nisu ušli u petogodišnji Plan privremenih objekata   a rok za uklanjanje je bio kraj marta.

-Sezona je počela i u Herceg Novom borave prve organizovane grupe gostiju. Prosto  nije moguće realizovati uklanjanje objekata, a da se time ne naruši izgled grada. Mišljenja smo da ministar Radulović, ima sve argumenta da i nama, zakupcima privremenih lokacija u opštini Herceg Novi, izađe u susret, kao što je uradio u Budvi  a mi ćemo objekte ukloniti  1.oktobra-rekla je  Ivanović.

-Sve posmatramo kroz sliku cijelog Crnogorskog primorja. Ono što je dalo pečat cijeloj priči je to što je u Budvi dio objekata uklonjen ali dio nije i ti ljudi su uspjeli da se izbore i ostanu ovog ljeta na svojim lokacijama. U pitanju su objekti slični mom ili nekom od pet lokacija koje su ugrožene u Herceg Novom. Tražimo samo da imaju isti odnos i omoguće nam da radimo još ovu sezonu za šta smo dobili saglasnot lokalne uprave – poručila je Ivanović.

Izvor:Radio HN

Najčitanije