19.5 C
Kotor

Slušaj online radio

HAPS od 15. do 25. aprila

HAPS

Početak  24. izdanja HAPSa  podudara  se  sa datumom velikog zemljotresa koji je Crnu Goru i Herceg Novi pogodio prije 40 godina pa je obilježavanju te godišnjice posvećen dio programa, saopštavaju iz Hercegnovskog pozorišta i Herceg festa koji u saradnji pripremaju i realizuju ovu manifestaciju.

Autor i producent interaktivne izložbe  Earthquake.me  je  Vuk Vuković. Izložba će simbolično biti otvorena  15. aprila u  7 i 20  i od tada će biti dostupna  u prostoru digitalnih medija putem QR koda koji je moguće skenirati u foajeu Dvorane „Park“.

Vuković  objašnjava: Iskušavanje sjećanja kao da je povod za medijsku arheologiju Herceg Novog i Boke Kotorske, odno .sno za istraživanje sačuvanih medijskih i misaonih artefakata o katastrofalnom zemljotresu koji je prije 40 godina zadesio Boku Kotorsku i Crnogorsko primorje. Prva interaktivna izložba unutar projekta #earthQuake-montenegRo podsjećanje je na Herceg Novi iz aprila 1979. godine, a kroz objektiv fotografa i medijskog radnika Milivoja Jugina čije je negative, s posebnom pažnjom, 40 godina čuvao Ante Krstović. Osim „vremenske“ migracije u Herceg Novi bez interneta, migracija koju činimo ovim projektom je, paradoksalno, i digitalna: izložba je prvobitno namijenjena tzv. digitalnim domorocima, onima koji su rođeni odmah nakon zemljotresa, odnosno 1980. godine ili kasnije. I dok je, odmah nakon zemljotresa, ključni izvor informacija bio Radio Boka – 40 godina kasnije, digitalni domoroci oslanjaju se digitalne i interaktivne medije… Promjene koje su se desile od 1979. do 2019. godine, uslovile su da svijet posmatramo drugačije – digitalno, ali su učinile i nužnim da sačuvamo „analogni“ Herceg Novi. Ako je zadatak ovogodišnjeg HAPSa da komparira umjetničku produkciju regiona sada i ovdje, postavljamo pitanje možemo li komparacijama zahvatiti i vrijeme?

Tokom HAPSa , u saradnji sa Muzičkom školom, biće otvorena stara Palatu Burovina, koju je takođe „ranio“ zemljotres, ali je u noj  tri decenije stanovalo i brinulo o zgradi – HERCEGNOVSKO POZORIŠTE.

Od 12 do  14 sati,  15. aprila,  planiran je kao  uvod u  pozorišne svečanosti,  koncert u  Parku  „Boka“ u kome od 1979. nema istoimenog  hotela – i on nam nedostaje.

Učestvovaće hor SMŠ “Ivan Goran Kovačić” i grupa Kuplung, a Heavy Hour Band započeće koncert pjesmom Yu grupe u kojoj je stih ‘TRESLA SE ZEMLJA CELI DAN’  što je i  naziv koncerta koji je iskorak HAPSa ka mlađoj publici.

Konačno, u ponedeljak (15. april) u  Dvorana PARK od  20:30 na programu je predstava  CRNA KUTIJA i  Nikšićko pozorište. Režiju potpisuje  Goran Bulajić, a igraju: Simo Trebješanin, Gordana Mićunović, Jovan Krivokapić, Anja Drljević, Omar Bajramspahić, Marija Đurić, Nikola Vasiljević.

Komad „Crna kutija“ nastao je po motivima filma „Potpuni stranci“. On ne nudi odgovore, već u realnom vremenu jedne večere  nudi novu ili drugačiju dramaturšku formu u kojoj mobilni telefon, po davno predviđenom orvelovskom principu preuzima ulogu aktera i reditelja… „Crna kutija“ je, u polazištu, literarno pozorište koje zahtijeva visok glumački artizam,  piše Goran Bulajić.

Sa ovom predstavom 16. aprila  u skladu sa odrednicom 24. HAPSa KOMPARACIJE (po zamisli selektorke, Miline Kovačević) moći ćemo da uporedimo  italijanski film   SAVRŠENI STRANCI reditelja Paola Genovesea. (Dvorana „Park“ od 20 sati)

Premda  djeluje kao naivna komedija, prožeta italjianskim homorom, među običnim, simpatičnim likovima , priča odlazi  u neočekivanom smjeru kada na jednom od redovnih susreta povedu razgovor o modernim tehnologijama, a na nečiji  predlog dogovore da kad nekome stigne poruka da je pročita naglas, a ukoliko je poziv u pitanju da se razgovor pusti na spikerfon. Tu počinje zaplet…

U Hercegnovskom pozorištu i Herceg festu koji  su i ove godine u saradnji pripremili festival  imali su podršku Grada i sponzora.

Za HAPS su osmišljeni kombinovani kompleti karata, po povoljnim cijenama. najniža cijena karte u kompletima je 2 eura.

Najčitanije