13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Havarijski kanalizacioni ispusti – direktni zagađivači plaža od Igala do Tople

Izlivanje kanalizacije

Izgradnja  kanalizacionog  kolektora  u Herceg Novom  trajala  je duže od deceniju, a ni nakon zvaničnog  završetka radova  problemi  sa kanalizacijom  nijesu  riješeni. Duž  rivijere često se dešavaju havarije, a na nekim   mjestima  izlivanje kanalizacije  je gotovo svakodnevno.

Kanalizacioni ispust na Milašinovića plaži,  gdje se kanalizacija  naočigled  mještana  i turista  izliva  direktno u more-  veliki  je  ekološki problem.

Građani  često  prijavljuju  zagadjenje  komunalnoj  inspekciji   i  komunalnoj policiji, ali je taj dio, kako su  nam kratko odgovorili  iz tih službi , u nadležnosti preduzeća “Vodovod i kanalizacija” i “Morskog dobra” koje  gazduje  priobaljem.

Zašto se kanalizacija povremeno izliva na tom dijelu obale – pitali smo odgovorne  u hercegnovskom “Vodovodu i kanalizaciji “.

Šef održavanja kanalizacione  mreže  Đorđe Pješivac objasnio je  da na Toploj, u  blizini Milašinovića  plaže  pumpna  stanica  ima  ugradjen  havarijski  kanalizacioni  ispust, koji nije do kraja završen. To znači da se višak vode iz kanalizacionih   cijevi  ispušta u more , u slučajevima kada pumpa ne radi i kada sistem ne može da prihvati velike količine atmosferskih voda. “Suštinski problem je u tome što su odvodi za atmosferske vode spojeni na kanalizaciju “- kaže Pješivac.

Ispust Topla

On ističe da je dodatni problem  i  Ljuti potok koji se takodje uliva u more u  blizini plaže, a duž njegovog toka su  privatne kuće sa septičkim jamama. Mnoge od tih jama ne prazne se redovno, pa se dešava da prelivaju  u  potok.

Pješivac  objašnjava  i  da bi rješenje  problema moglo  biti u razdvajanju  kanalizacionih  i atmosferskih  voda. Havarijski  ispust treba završiti  i  odvesti otpadne vode na propisanu dubinu mora,  ali to je za sada samo u planovima.

On ističe da se tokom ljetne sezone ne dešavaju  prelivanja i zastoji u radu  pumpi, već isključivo u vrijeme  velikih  kiša.” Ukoliko ne bismo  aktivirali havarijski ispust, plutalo bi šetalište” – kaže Pješivac.

Izlivanje  kanalizacije  ili  prljave atmosferske vode vidljivo je na vise mjesta na betonskim i pješčanim plažama od Igala do Tople.

Milašinovića plaža

Kako  riješiti  taj  problem pitali  smo  i  direktora  “Društva za izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže”  Milana Zarića.  On kaže da to preuzeće  priprema  Plan rada koji će predstaviti krajem godine .U tom  dokumentu  biće  obuhvaćeni i problemi  Igala  i  Tople, odnosno  rješavanje  sekundarne  kanalizacione  mreže.

Dobra  vijest  je  da  će  rekonstrukcija  šetališta , koja bi uskoro trebala  da  počene , obuhvatiti  i   kompletnu   kanalizacionu   mrežu  na tom dijelu.  Zarić  kaže da će  se razdvojiti  odvodi za žatmosferske vode i kanalizaciona mreža, čime  će  takozvani havarijski  ispusti  biti  riješeni.  U  budzetu  Opštine  Herceg  Novi  za  rekonstrukciju šetališta  opredijeljeno  je  oko  tri  ipo  miliona  eura.  Ta  suma, prema  riječima  Zarića dovoljna  je  za  rješavanje  akutnih  problema  na kanalizacionoj   mreži  u  ovom  dijelu grada.

Najčitanije