19.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Helikopteri slijeću na nekadašnjoj deponiji grita?

lokacija za helipad u Porto Montenegru

Agencija za zaštotu prirode i Oppština Tivat sprovode postupak odlučlivanja o tome da li je potrebno izraditi Elaborat o procjeni utricaja na živitnu sredinu privremenog objekta – montažnog uzletišta/sletišta za helikoptere u okviru kompleksa Porto Montenegro. Zainteresovana javnost svoje primjedne i sugestije stim u vezi, Agenciji za zaštitu životne sredine može dostaviti do 22.februara.

Kako je navedeno u popratnoj dokumentaciji, privremeni objekat – montažno uzletište/sletište za helikoptere (helipad) se planira na urbanističkoj parceli UP-20 u obuhvatu Državne studije lokacije Arsenal-Porto Montenegrao. Riječ je o malom poluostrvu između otvorenog bazena Porto Montenegro Yacht Cluba i tzv. oficirskog mula ispred zgrade bivšeg Doma Vojske na Seljanovu – sada upravne zgarde Adriatic Marinasa.

Na toj lokaciji prethodno je godinama tokom rada Arsenala skladišten otpadni grit, a tokom izgradnje Porto Montenegra ovdje su bile smještene građevinske mašine i material za gradnju novih djelova obale te marine. Na ovom sada neuređenom prostoru, tamponiranjem i asfaltiranjem, napraviće se helipad koji obuhvata  uzletišno/sletišni krug prečnika 30 metara, te pristupnu saobraćajnicu dužine 44 i širine 6 metara. Mjesto na kojem će slijetati helikopteri sada je udaljeno 100 metara od najblićeg objekta – Upravne zgrade Porto Montenegra (nekadašnjeg Doma Vojske) na Seljanovu.

Heliped je predviđen za saobraćaj dvomotornih helikoptera klase 2 i jednomotornih helikoptera klase 3, prilazno-odlazna ravan mu je planirana prema moru, u pravcu zapad-jugozapad, a saobraćaj na njemu će se odvijati pod kontrolom Aerodromske kontrole letjenja sa obližnjeg aerodroma Tivat.

Izvor:S.L

Najčitanije