23.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Herceg Novi će se pridružiti obilježavanju jevrejskog praznika svjetlosti, Hanuke 18. decembra

Hanuka – foto Pexels

Vrhovni rabin Crne Gore, Ari Edelkof boravio je u petak u prvoj zvaničnoj posjeti Opštini Herceg Novi, tokom koje se sastao sa predsjednikom Opštine Stevanom Katićem, potpredsjednikom Mirkom Musturom i sekretarkom za kulturu i obrazovanje, Anom Zambelić Pištalo.

Edelkof je inicirao da se Herceg Novi ove godine pridruži obilježavanju Hanuke, što su predstavnici lokalne uprave podržali pa će u našem gradu po prvi put biti upriličena svečanost paljenja menore, u čast velikog jevrejskog praznika. Dogovoreno je da će svečanost biti upriličena tokom Hanuke koja počinje 18. decembra, a o detaljima će javnost biti blagovremeno obaviještena.

Predsjednik Opštine, Stevan Katić kazao je da će Herceg Novi rado podržati ovu inicijativu, kao multikulturalna sredina bogatog kulturnog naslijeđa, grad koji njeguje toleranciju, prepoznat po mirnom suživotu i saradnji sa prijateljima i partnerima iz cijelog svijeta.

Edelkof je izrazio zahvalnost lokalnoj upravi i istakao da će ovaj događaj biti od velikog značaja za pripradnike jevrejske zajednice u gradu i cijeloj Crnoj Gori, ali i za sve ostale, jer je osvetljavanje menore simbol pobjede svjetlosti nad tamom.

Foto Opština HN

Inicijativa da svečanost bude prvi put upriličena u Herceg Novom proizašla je iz činjenice da je ovo grad koji baštini jake istorijske veze sa jevrejskom zajednicom, kazao je Edelkof, te dodao da će ovo dešavanje doprinijeti upoznavanju sa jevrejskim običajima i kulturom, kao i međusobnom povezivanju.

Informisao je da je paljenje menore običaj u gradovima širom svijeta, a u Crnoj Gori je, pored Herceg Novog, planirano i u Podgorici, Budvi, Kotoru i Tivtu.

Tema sastanka bila je i mogućnost povezivanja Herceg Novog sa nekim izraelskim gradom, što su učesnici sastanka prepoznali kao jedan od osnova za nastavak saradnje u narednom periodu.

Najčitanije