13.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Čudne odluke i potezi izvršnog menadžmenta Luke Kotor

Luka Kotor
Luka Kotor foto Boka News

Izvršni direktor preduzeća Luka Kotor AD Milko Krvavac (SNP) angažovao je kao  zvanično, volontera u toj firmi, svoju kćerku Jelisavetu kako bi mu prevodila sa i na engleski jezik u komiunikaciji koju Krvacac ima sa kapetanima stranih kruzera i predstavnicim kompanija koje koriste usluge te luke.

Krvavac je, pokazuje to i dokumentacija dio koje su došle „Vijesti“, kao zaposlene u Luci Kotor, zvanično predstavio i neka lica koja nemaju nikakve veze sa tim preduzećem u većinskom vlasništvu Opštine Kotor, kako bi im izdejstvovao dobijanje dozvole za slobodno kretanje i zadržavanje u zoni međunarodnog graničnog prelaza u kotorskoj luci. Pod njegovim rukovodstvom, ove su godine i enormno porasli računi koje Luka Kotor AD plaća pružaocu ronilačkih usluga, a koji su za devet mjeseci iznosili čak 40.381 euro sa PDV-om i bili skoro dvostruko veći nego što je za usluge ronioca plaćeno u cijeloj, do sada po obimu prometa i broju uplovljavanja brodova i jahti, rekordnoj 2019.godini.

Iz menadžmenta Luke Kotor koju kao izvršni diorektor vodi Krvavac, a  Odborom direktora predsjedava Ljiljana Popović-Moškov (URA), „Vijesti“ ni nakon nedjelju dana  čekanja, nisu dobile odgovore na pitanja koja smo im ovim povodom poslali.

„Vijesti“ posjeduju kopiju dopisa kojeg je 13.maja ove godine u ime Luke Kotor AD, izvršni direktor Milko Krvavac uputio Upravi policije – Sektoru granične policije Tivat, odnosno Jedinici granične policije Kotor i njenom komandiru Aleksi Praščeviću, u kome traži da se Jelisaveti Krvavac izda dozvole za kretanje i zadržavanje u zoni međunarodnog graničnog prelaza luka Kotor, kako bi onda Krvavčevoj kćerci istoimena državna firma koju on vodi, mogla izdati identifikacionu karticu kojom joj omogučava da ulazi i zadrržava se u zoni graničnog prelaza.

Po članu 22 Zakona o graničnoj kontroli, na području graničnog prelaza “mogu se kretati i zadržavati: službena lica, lica koja namjeravaju da pređu državnu granicu ili su je već prešla i lica zaposlena u privrednom društvu, drugom pravnom licu, odnosno kod preduzetnika koji obavljaju djelatnost na području graničnog prelaza.” Krvavčeva kćerka u vrijeme kada je on od policije tražio da daju saglasnost da se Jelisaveta kreće i zadržava u zoni međunarodnog graničnog prelaza u Kotoru, nije bila zaposlena u državnoj firmi Luka Kotor AD, već je, kako se navodi u obrazlošenju zahtjeva, ona sa Lukom Kotor AD imala “ugovor o volonterskom radu”.

Iz menadžmenta ove državne firme nisu odgovorili na pitanje “Vijesti” koje konkretno volonterske poslove u Luci Kotor AD je obavljala Jelisaveta Krvavac po ugovoru o volonterskom radu, da bi ta firma za nju 13.maja tražila dozvolu i izdavanje ID oznaka za kretanje i zadržavanje na području međunarodnog graničnog prelaza u kotoskoj luci. Nije odgovoreno ni na pitanje da li je potreba za kretanjem i zadržavanjem Jelisavete Krvavac u zoni graničnog prelaza ima veze sa njenim radnim angažmanom u jednoj od firmi koja pruža usluge turističkih/izletničkih glisera i koja posluje u koncesionom području Luke Kotor AD. Krvavac je ljetos prema nezvaničnim informacijama „Vijesti“ radila za jednog od operatera glisera što iz koncesionog podrulja Luke Kotor AD voze putnike sa kruzera na izlete po Boki Kotorskoj.  Upravo na njenog poslodavca su se tada žalili ostali pružaoci tih usluga, tvrdeći da je njemu menadžment Luke Kotor navodno dozvolio da zadrži povlašćenbu poziciju u marinskom dijelu luke ispred pozorišta u Kotoruk, dok su ostali „gliseraši“ svi preseljeni na udaljeniju i za putnike sa kruzera teže uočljivu poziciju na pontonu postavljenom ispod tzv. Italijanskog parka.

Iz dobro obaviještenih krugova bliskih rukovidstvu Luke Kotor AD, je rečeno da je Krvavac navodno, ugovorom o volonterskom radu između državne firme kojoj je na čelu i svoje kćerke, „pokriuo“ Jelisavetino angažovanje u funkciji ličnog prevodioca i asistenta jer on ne govori englelski koji je službeni jezik u svjetskoj pomorskog industriji, pa se bez pomoći prevodioca, ne može sporazumijevati sa zapovjedncima i oficirima kruzera koji svakodnevnio uplovljavaju u Koto,r niti sa predstavicima kompanija kojima ti brodovi pripadaju a koje su gkavni poslovni partneri Luke Kotor AD.

„Vijesti“ posjeduju i primjerak Rješenja o izdavanju identifikacionih oznaka za kretanje i zadržavanje u zoni međunarodnog granilnog prelaza luka Kotor, a koje je Krvavac donio 16.juna ove godine za četiri lica, od kojih neki uopšte nisu zaposleni u kompaniji kojoj je on na čelu.

Luka Kotor – foto Boka News

„Odobrava se pravnom licu Luka Kotor AD Kotor, za potrebe obavljanja djelatnosti na području međunarodnog graničnog prelaza luka Kotor, kretanje i zadržavanje zaposlenih na području međunarodnog graničnog prelaza luka Kotor. Izdaju se identifikacione kartice zaposlenima u pravnm licu, i to po sljedećem spisku….“- piše u Rješenju broj 0302-1817 koje je Krvavac donio 15.juna, i kojim je odredio da četvorica ljudi, u skladu sa za njih već prethodno dobijenom saglasnosti Uprave policije, dobiju ID kartice za slobodno kretanje i zadržavanje u zoni graničnog prelaza a koje važe za period od 16.juna do 31. decembra ove godine. Prvi na tom spisku je izvjesni Jakša Šćekić koji uopšte nije zaposlen u Luci Kotor AD, već radi kao menadžer ugostiteljskog objekta – restorana „Konoba Akustik“ koji posluje u dijelu zgarde Lučke kapetanije Kotor na Luži, na samom ulazu u tamošnji granični prleaz, ali van zone koja je pod posebnim režimom nadzora i kontrole. Osim Šćekića koji nema nikakve dodirne tačke sa kompanijom Luka Kotor AD, na spisku su i dvojica stručnjaka iz pomorstva koji takođe nisu zaposleni u Luci Kotor AD, ali koji su ljetos bili angažovani po ugovoru o djelu kao konsultanti te državne firme.

Iz menadžmenta te kompanije nisu odgovorili ni na pitanje „Vijesti“ koje konkretno poslove za Luku Kotor AD obavlja Šćekić koju u toj firmi nije zaposlen, niti angažovan ugovorom o djelu, da bi Luka Kotor AD za njega trašila saglasnost Uprave policije i izdala mu ID karticu za kretanje i zadržavanje u zoni graničnog prelaza.

Krvavac, ali ni predsjednica Odbora direktora Luke Kotor AD Ljiljana Popović-Moškov nisu odgovorili ni na naša pitanja u vezi sa enormnim troškovima koje ta kompanija ove godine ima za plaćanje usluga ronioca.

„Na osnovu čega preduzeće Luka Kotor AD i sa konkretno kojim fizičkim licem/ preduzetnikom/ pravnim licem sklapa ugovore o djelu za obavljenje ronilačkih poslova za potrebe Luke Kotor AD, s obzirom da kompanija u sopstvenoj sisitematizaciji ima sistematizovano radno mjesto ronioca ? Zašto to radno mjesto nije popunjueno, već se ovi poslovi preko ugovora o djelu, ustupaju trećem licu ? Na osnovu konkretno koje tenderske procedure za izbor pružalaca ove vrste usluga je taj posao sklopljen sa aktuelnim pružaocem rionilačkih usluga i kada je taj tender sproveden?“- pitanja su na koje su iz menžmenta ove kompanije nisu željeli da odgovore.

Prema podacima do kojih smo došli, kotorska kompanija je trećem licu koje joj pruža ronilačke jusluge, od 1.januara do 1.oktobra platila ukupno čak 40.381 euro. To je značajno više nego što je Luka Kotor AD na ronioca trošila u svim prethodnim godinama, a čak je već sada skorom dvostruko više nego što je za usluge roniocva plaćeno i u, po broju uplovljavanja kruzera iu jahti, do sada rekordnoj 2019. goodini kada je taj izdatak  za 12 mjeseci iznosio 22.295 eura. Ovoliki ovogodišnji trošak ne djeluje nimalo logično, posebno kada se ima u vidu da je 2019. ronilac bio vanredno angažovan oko poslova vezanih za pripremu investicionog plana Luke Kotor AD za dobijanje prioriotetne koncesije, a koji su se ticali radova u akvatorijumu na pripremi za postavljenje pilona, novih priveznih pontona u marinskom dijelu, eventualnog produbljivanja dijel akvatorijuma i sličnog. Ničega od toga nije bilo ove godine, osim što je ronilac imao jedino vanredneno angažovanje oko preseljenja dva privezna pontona iz marinskog dijela luke u akvatorijum ispod parka, ali je jednostavka i kratkottrajna operacija privezivanje pontona na sidra na novoj lokaciji, nešto što ni izbliza ne može opravdati ovakio visoke isplaćene iznose za tu vrstu usluga. Tim prije što su pontoni preseljeni početkom godine, kada je po oficijelnim podacima, Luka Kotor roniocu platila tek 1.019 eura u januaru, odnosno 1.987 euta u februaru, da bi trošak po ovom osnovu već u martu „stratosferski“ skočio na čak 7.390 eura.

Od tada do kraja septembra Luka Kotor trećem licu za usluge ronioca mjesečno u prosjeku plaća skoro 5.000 eura, iako u svojoj sistematizaciji ima nepopunjeno radno mjesto ronioca a čija bi redovna plata iznosila nešto preko 800 eura mjesečno.

Najčitanije