23.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Herceg Novi čeka gondolu, od Sutorine do Žvinja

Herceg novi – foto TO HN

Najpovoljniju ponudu na tenderu za izgradnju panoramske gondole u Herceg Novom, od Sutorine do brda Žvinje, dala je firma Novi Volvox iz Podgorice, ali zbog uložene žalbe ugovor nije zaključen pa projekat nije započet, dok se po žalbi čeka odluka Komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki.

To je Vijestima zvanično saopšteno iz Uprave za kapitalne investicije, pri čemu su istakli da je ovo ponovljeni postupak jer je prvobitno raspisanu javnu nabavku poništila u cjelosti Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, postupajući po žalbi.

Iz Uprave su kazali i da je rok izvršenja ugovora za izradu Glavnog projekta tri mjeseca od potpisivanja ugovora, dok je rok za izvođenje radova 12 mjeseci od uvođenja u posao.

– Početna stanica žičare se nalazi u blizini Karaule u Sutorini, a završna stanica će biti kod crkve na Ilinici. Procijenjena vrijednost investicije je iznosi 9,970 mil EUR – istakli su iz Uprave, dodajući da je planirano da gondola prevozi 150 ljudi po satu.

Iz kabineta predsjednika Opštine Herceg Novi su Vijestima potvrdili da se čeka konačna odluka komisije i da ako žalba bude odbijena, radovi mogu početi već na jesen. Dodaju da će u suprotnom biti raspisan novi tender, čime bi projekat bio realizovan tek naredne godine.

Dodaju da je potencijal projekta ogroman jer se početna stanica gondole nalazi u blizini novoplaniranog šetališta do Njivica i na putu do graničnog prelaza Kobila, dok je kako kažu, dodatna vrijednost što će oživjeti prostor koji nije do sada bio prepoznat kroz razvojni potencijal.

Upitani o sličnim projektima za taj primorski grad, iz Opštine su kazali da planiraju izgradnju pokretnih stepenica ili lifta, kojim bi povezali šetalište Pet Danica i Dvoranu Park centralnom dijelu grada.

– Na taj način bi se ostvarila nova vertikalna komunikacija koja bi zamijenila, za mnoge, naporne stepenice i znatno olakšalo kretanje od mora do centra grada – kazali su iz gradske uprave i istakli da još razmatraju najbolje rješenje zbog konzervatorskih uslova koje zahtijeva gradsko jezgro.

Cijena karte za vožnju planiranom gondolom još nije poznata, ali iz Opštine kažu da neće biti skuplje od onih u okruženju, da će biti popusta za grupne posjete i da je za očekivati niža cijena za mještane.

/M.Kotlaš/

Izvor:Vijesti

Najčitanije