10 C
Kotor

Slušaj online radio

Herceg Novi dobio drugo dobrovoljno vatrogasno društvo: Za bolju zaštitu Luštice

Osnovano DVD Luštica, donatorsko veče, jun 2018.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Luštica unaprijediće zaštitu stanovnika i imovine na poluostrvu Luštica i doprinijeti spremnijem regovanju u slučaju vanrednih situacija, poručio je Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić na sinoćnoj donatorskoj večeri povodom osnivanja DVD Luštica.

Donatorsko veče je na Žanjicama okupilo stotinjak predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova, lokalne uprave, pripadnika službi zaštite i spasavanja, privrednika i mještana. Svi oni podržali su i pomogli osnivanje i opremanje vatrogasnog društva na Luštici.

„Nakon prošlog ljeta, kada su tokom više od dva mjeseca bjesnili požari na poluostrvu Luštica, bilo je jasno da više ne možemo čekati sa osnivanjem jednog ovako važnog društva. Obećali smo osnivanje DVD Luštica i sa ponosnom ističem da smo u kratkom periodu to i ispunili. Nakon manje od godinu evo nas ovdje, namjereni da pomognemo dodatno opremanje ovog dobrovoljnog društva i značajno spremniji da djelujemo u slučaju požara u ovom dijelu naše opštine“, kazao je Katić.

Istakao je da ideja postoji godinama, a da je konačno realizovana  konačno zahvaljujući inicijativi, razumijevanju i saradnji mještana, Službe zaštite i spasavanja i lokalne uprave.

Društvo za sada broji 22 člana, uglavnom mještana, a izvjesno je da će taj broj da raste.  Obezbijeđena su tri vozila za gašenje požara, nabavljene uniforme i obuća, a u toku je adaptacija prostorija u Mjesnoj zajednici Luštica. Osim toga, od prekjuče su pripadnici DVD Luštica krenuli na obuke, u saradnji sa Direktoratom za vandredne situacije.

Osnovano DVD Luštica, donatorsko veče, jun 2018.

Katić se posebno zahvalio mještanima Luštice i novskoj Službi zaštite i spasavanja, koji su od momenta kada su zadnje vatre utihnule do danas učinili mnogo i uz podršku Opštine ispunili osnovne uslove za rad DVD Luštica. Osim toga, hvala je uputio i DVD Krtoli, na koji se Herceg Novi značajno oslanja prilikom djelovanja na Luštici, kao i svim privrednicima koji su pomogli opremanje novoosnovanog Društva, Direktoratu za vanredne situacije, Mjesnoj zajednici i Turističkoj organizaciji.

„Ukoliko je uopšte potrebno obrazlagati značaj osnivanja vatrogasnog društva na Luštici, nastojaću to da istaknem u najkraćim crtama. Nama najvažniji cilj je unapređenje zaštite stanovnika i imovine na poluostrvu i spremnije regovanje u slučaju vanrednih situacija.  Činjenica je poluostrvo Luštica sa matičnom opštinom Herceg Novi kolovozno povezano preko susjedne opštine Tivat, uz prelazak trajekta i preko sat vremena vožnje do prvih zaseoka. Iz tog razloga opštinska Služba zaštite i spašavanja ne može pravovremeno reagovati, što je posebno izraženo tokom ljetnjih saobraćajnih gužvi. Na ovaj način, taj problem rješavamo jer ćemo imati ekipu koja će hitno i u kratkom roku reagovati.

Važno je istaći i da je Crna Gora izuzetno privlačna  destinacija za strane investitore i hotelijere, a poluostrvo Luštica posebno atraktivna lokacija. Međutim, zbog stanja saobraćajne i vodovodne infrastrukture, konfiguracije terena i klimatskih promjena, neophodno je potencijalnim investitorima obezbijediti sigurnost i garancije za buduće i postojeće investicije, odnosno adekvatnu protivpožarnu zaštitu i sistem civilne bezbjednosti. Osnivanje DVD Luštica temeljni je korak, na kojem ćemo dalje graditi i unapređivati sistem zaštite i spasavanja na poluostrvu“, poručio je Predsjednik Opštine.

Sva sredstva prikupljena do sada i ubuduće biće usmjerena na nabavku dodatne opreme koja je neophodna svakom vatrogasnom domu, kao što su crijeva, prelaznice, mlaznice i slična oprema, jer rad jednog ovakvog društva zahtijeva stalna ulaganja i unapređivanje i upravo od toga mogu da zavise ljudski životi u vanrednim trenucima.

„Opština Herceg Novi je tokom protekle godine učinila mnogo na unapređenju sistema zaštite i spasavanja u našem gradu. Osnovana su prva dva dobrovoljna vatrogasna društva – Bijela i Luštica, nabavljena dodatna oprema i vozila za Službu zaštite i spasavanja, sprovođene obuke i vježbe sa partnerima u regionu. Nastavljamo da radimo, zadovoljni što imamo podršku građana Herceg Novog i privrednika koji u našem gradu rade. Ovo veče je još jedna potvrda za to“ zaključio je Predsjednik Opštine.

Tokom večeri, predsjednik DVD Luštica Nikola Trojanović uručio je počasne članske karte i majice DVD Luštica predsjedniku Opštine Stevanu Katiću, potpredsjedniku Milošu Konjeviću i direktoru Direktorata za vanredne situacije Mirsadu Muliću.

Osnovano DVD Luštica, donatorsko veče, jun 2018.

Mulić: Čestitke Herceg Novom na adekvatnom tretmanu pitanja zaštite  i spasavanja

Direktor Direktorata za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore Mirsad Mulić čestitao je osnivanje DVD Luštica, rekavši da je srećan i ponosan na ono što je urađeno na Luštici tokom prošle požarne sezone i na angažovanje u proteklim mjesecima.

„Čestitam Opštini Herceg Novi na izuzetno adekvatnom tretmanu pitanja zaštite i spasavanja. Dobrovoljno vatrogastvo u Crnoj Gori nažalost nema tradiciju, kao što imaju neke države u okruženju, ali svijetla tačka u tome je upravo ovo područje Boke“, istakao je Mulić.

Kako je rekao, osnivanje ovog, četvrtog dobrovoljnog vatrogasnog društva u Boki je višestruko važno.

„S jedne strane, zato što će ono ojačati kapacitete odgovora na požare i sve druge vrste hazarda, a sa druge što šaljemo opštinu drugim opštinama da se na ovaj način organizuju i odgovore na sve vrste nesreća i katastrofa“, poručio je Mulić.

Iz ovih razloga, Direktorat za vanredne situacije je rado podržao osnivanje DVD Luštica i već su dva člana na obuci. Mulić je dodao i da će Direktorat pomoći u opremanju, u skladu sa svojim mogućnostima i potrebama Društva.

„Posao vatrogasca je jako težak, složen i opasan, on podrazumijeva humanost i plemenitost, a ako tome dodamo i dobrovoljnost onda imamo priču koja sve ovo čini značajno vrijednijim i važnijim. Vjerujem da ćete na tim principima istrajati, radeći poslove koji se budu postavljali ispred vas“, kazao je Mulić.

Uputio je molbu da ovih dana preduzmemo sve neophodne mjere i radnje kako bismo požarni rizik sveli na minimum i što bolje i kvalitetnije odgovorili na eventualne požare, kojih će izvjesno biti u narednom periodu.

Osnivanje posebno značajno za mještane Luštice

Posao osnivanja DVD Luštica, kao važnog dijela sistema zaštite i spasavanja na teritoriji Herceg Novog, od početka su podržali mještani i Mjesna zajednica. Oni su prepoznali da će ovaj korak biti od neprocjenjivog značaja za njihovu bezbjednost i brže djelovanje u slučaju potrebe.

 „Ja se iskreno nadam da će predsjednik vatrogasnog društva, uz našu podršku, obezbijediti kontinuitet i trajanje društva“, kazao je predsjednik Mjesne zajednice Jovan Moric. On je posebno pozdravio pomoć Zorana Bogetića u nabavci kamiona.

Osnovano DVD Luštica, donatorsko veče, jun 2018.

Predsjednik DVD Luštica Nikola Trojanović zahvalio se svima koji su se odazvali pozivu na donatorsko veče i u bilo kom smislu pomogli osnivanje i opremanje Društva. Podsjetio je da je tokom prošlogodišnjih požara pričinjena velika materijalna šteta, uništen dio prepoznatljive luštičke flore i faune, ali su velikim radom i trudom sačuvani domovi i ljudski životi. Poučeni iskustvom za koje ne žele da se ponovi, krenuli su u osnivanje DVD Luštica.

„Svaki početak je težak, a mi se trudimo kako najbolje znamo i umijemo da naše Društvo stane na noge. Vaša podrška predstavlja veliku pomoć za naš dalji rad i razvoj“ poručio je Trojanović. On se na kraju posebno zahvalio restoranu „Porto“ u kojem je donatorsko veče organizovano.                                                                     

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije